Ο λωτός (Diospyros kaki L) ) ή μήλο της Ανατολής ή διόσπυρος, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερη οικονομική και διατροφική σημασία για τις χώρες της Ασίας (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, κ.ά.), το οποίο έχει αποκτήσει ισχυρή εμπορική δυναμική τελευταία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται πλούσια και γόνιμα εδάφη με υγρασία ώστε να ευδοκιμήσει. Προτιμάει τα πιο θερμά κλίματα ώστε να παράγει καρπούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ειδάλλως οι καρποί του είναι λιγότερο ποιοτικοί. κ.ά.), το οποίο έχει αποκτήσει ισχυρή εμπορική δυναμική τελευταία και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Για να ευδοκιμήσει χρειάζεται πλούσια και γόνιμα εδάφη με υγρασία ώστε να ευδοκιμήσει. Προτιμάει τα πιο θερμά κλίματα ώστε να παράγει καρπούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ειδάλλως οι καρποί του είναι λιγότερο ποιοτικοί.
Γενικά ο λωτός προσαρμόζεται πολύ εύκολα στα ίδια κλίματα και εδάφη που καλλιεργείται η ροδακινιά.
Οι συνήθεις αποστάσεις φύτευσης είναι 4-5 μέτρα επί της γραμμής και 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Απαιτεί ικανοποιητική άρδευση κατά την ανάπτυξη και την καρπόδεση αλλά κατά την αύξηση των καρπών η άρδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή. Όσον αφορά τη λίπανση, το πιο σημαντικό στάδιο είναι κατά τη δημιουργία και ανάπτυξη των οφθαλμών όπου χρειάζεται επαρκή περιεκτικότητα θρεπτικών στοιχείων ώστε να μπορέσει να παράγει ποιοτικούς καρπούς.
Η συγκομιδή των φρούτων γίνεται όταν πραγματοποιηθεί ο κιτρινο-πορτοκαλί μεταχρωματισμός, δηλαδή σε ένα ενδιάμεσο στάδιο ωριμότητας ώστε να έχουν αποκτήσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Πραγματοποιείται με το χέρι συνήθως κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και γίνεται σταδιακά. Μείωση παραγωγής, προκαλείται από ηλιόκαυμα και άνεμο, ενώ η υψηλή υγρασία κοντά στη συγκομιδή προκαλεί δερματώσεις.
Να σημειωθεί πως η καλλιέργεια του λωτού παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, δηλαδή τη μια χρονιά το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία και παράγει ικανοποιητικά και την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής.
Οι βασικότερες και πιο σημαντικές προσβολές που αντιμετωπίζει ο λωτός είναι το βακτηριακό έλκος, η καρκίνωση, η φαιά σήψη και το μελάνωμα των καρπών.
Κάποιοι από τους εντομολογικούς εχθρούς του είναι η μύγα της Μεσογείου και τα κοκκοειδή.