Αρχική Καλλιέργειες Ακρόδρυα Walnut Blight Μια Σημαντική Ασθένεια των Καρυδιών

Walnut Blight Μια Σημαντική Ασθένεια των Καρυδιών

Walnut Blight Μια Σημαντική Ασθένεια των Καρυδιών

Το Walnut Blight είναι ένα βακτήριο που προσβάλει τη καλλιέργεια της καρυδιάς. Στα ελληνικά δεδομένα μπορεί να ονομάζεται και ως καπνιά της καρυδιάς. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός εχθρός που πολύ γεωπόνοι/παραγωγοί το μπερδεύουν με άλλες ασθένειες παρόμοιες με αυτό.

Walnut Blight

Το βακτήριο που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα είναι Xanthomonas arboricola pv. Juglandis. Τα μπουμπούκια, τα λουλούδια και ο καρπός είναι αρκετά ευαίσθητα σε αυτό το βακτήριο και σε ορισμένες ποικιλίες μπορεί να προσβάλει μέχρι και το κορμό.

Η προσβολή του βακτηρίου στα φρούτα δημιουργεί μαύρες ακανόνιστε αλλοιώσεις που εμπεριέχουν το βακτήριο στο εσωτερικό τους, και καθώς αναπτύσσονται φτάνουν να επηρεάσουν μέχρι και το εσωτερικό του καρυδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τους καρπούς μη εμπορικούς και επομένως να έχουμε απώλεια χρημάτων.

Walnut Blight Ασθένεια

Στις πρώιμες ποικιλίες το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Ο λόγος που συμβαίνει είναι διότι η προσβολή ξεκινάει από τον ανθό όπου και ζει το βακτήριο μεταξύ των μπουμπουκιών. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υψηλές υγρασίες βοηθούν αρκετά στην αναπαραγωγή και προσβολή του βακτηρίου. Απαιτούνται προληπτικά μέτρα και συχνή ψεκασμοί για την αντιμετώπισή του.

Το 2018 αναπτύχθηκε ένα βακτηριοκτόνο το μοναδικό για τα φυτά επειδή δεν χρησιμοποιείται σε ζώα ή ανθρώπους. Η Kasugamycin (εμπορική ονομασία Kasumin) καταχωρήθηκε το 2018 για τη διαχείριση της Walnut Blight και βακτηριακών ασθενειών ορισμένων άλλων καλλιεργειών (Εικόνα 1).

Οι ψεκασμοί με χαλκό δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Είναι από τα λίγα βακτήρια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στο χαλκό. Για αυτό το λόγο γίνεται συνδυαστικά με τη χρήση mancozeb. Όμως αν δεν υπάρξει εναλλαγή με κάποιο ακόμα σκεύασμα πολύ πιθανόν το βακτήριο να αναπτύξει ανθεκτικότητα και στο mancozeb (Εικόνα 2).

Συνηθισμένα λάθη για τον έλεγχο του βακτηρίου:

  • Ο χρόνος ψεκασμού είναι πολύ αργά.
  • Το βακτήριο αυξήθηκε με αποτέλεσμα την υψηλή πίεση της νόσου.
  • Οι τιμές της προσβολής είναι πολύ χαμηλές.
  • Κακή κάλυψη ψεκασμού τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος.
  • Χρησιμοποιώντας ένα φθηνό προστατευτικό προιόν σε οπωρώνες με πιθανή υψηλή προσβολή.
  • Μισά σπρέι από κάθε άλλη σειρά εφαρμογών.
  • Όχι ανάμιξη των δεξαμενών.
  • Πυκνή φύτευση δέντρων.
Ασθένεια των Καρυδιών
Ασθενεια Καρυδιων

Βιβλιογραφία: sacvalleyorchards.com

We Love Pistacchio Avlonas Banner


Πρεπει Να Διαβασετε