Το Walnut Blight είναι ένα βακτήριο που προσβάλει τη καλλιέργεια της καρυδιάς. Στα ελληνικά δεδομένα μπορεί να ονομάζεται και ως καπνιά της καρυδιάς. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός εχθρός που πολύ γεωπόνοι/παραγωγοί το μπερδεύουν με άλλες ασθένειες παρόμοιες με αυτό.
Το βακτήριο που προκαλεί αυτό το σύμπτωμα είναι Xanthomonas arboricola pv. Juglandis. Τα μπουμπούκια, τα λουλούδια και ο καρπός είναι αρκετά ευαίσθητα σε αυτό το βακτήριο και σε ορισμένες ποικιλίες μπορεί να προσβάλει μέχρι και το κορμό.
Η προσβολή του βακτηρίου στα φρούτα δημιουργεί μαύρες ακανόνιστε αλλοιώσεις που εμπεριέχουν το βακτήριο στο εσωτερικό τους, και καθώς αναπτύσσονται φτάνουν να επηρεάσουν μέχρι και το εσωτερικό του καρυδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει τους καρπούς μη εμπορικούς και επομένως να έχουμε απώλεια χρημάτων.
Στις πρώιμες ποικιλίες το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Ο λόγος που συμβαίνει είναι διότι η προσβολή ξεκινάει από τον ανθό όπου και ζει το βακτήριο μεταξύ των μπουμπουκιών. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υψηλές υγρασίες βοηθούν αρκετά στην αναπαραγωγή και προσβολή του βακτηρίου. Απαιτούνται προληπτικά μέτρα και συχνή ψεκασμοί για την αντιμετώπισή του.
Το 2018 αναπτύχθηκε ένα βακτηριοκτόνο το μοναδικό για τα φυτά επειδή δεν χρησιμοποιείται σε ζώα ή ανθρώπους. Η Kasugamycin (εμπορική ονομασία Kasumin) καταχωρήθηκε το 2018 για τη διαχείριση της Walnut Blight και βακτηριακών ασθενειών ορισμένων άλλων καλλιεργειών (Εικόνα 1).
Οι ψεκασμοί με χαλκό δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση του βακτηρίου. Είναι από τα λίγα βακτήρια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στο χαλκό. Για αυτό το λόγο γίνεται συνδυαστικά με τη χρήση mancozeb. Όμως αν δεν υπάρξει εναλλαγή με κάποιο ακόμα σκεύασμα πολύ πιθανόν το βακτήριο να αναπτύξει ανθεκτικότητα και στο mancozeb (Εικόνα 2).
Συνηθισμένα λάθη για τον έλεγχο του βακτηρίου:
Εικόνα 1. Ο τρόπος χρήση τους βακτηριοκτόνου
Εικόνα 2. Πρόγραμμα εναλλαγής ψεκασμών
Εικόνα 3. Βιολογικός κύκλος του παθογόνου.
Βιβλιογραφία: sacvalleyorchards.com