Η ορτανσία είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae). To γένος Υδραγγεία (Hydrangea) περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη, που ευδοκιμούν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και στις περιοχές των Ιμαλαΐων, όπως επίσης και στην αμερικανική ήπειρο.
Καλλιεργείται ως διακοσμητικό φυτό. Η ορτανσία είναι θαμνώδες φυλλοβόλο φυτό που κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Έχει μεγάλα, ωοειδή φύλλα, με έντονο πράσινο χρώμα. Οι ανθοταξίες που σχηματίζει είναι μεγάλες, και πολύ εντυπωσιακές. Οι ανθοταξίες μπορεί να είναι σφαιρικές (ανθίζουν ταυτόχρονα όλα τα άνθη) ή επίπεδες (σταδιακή άνθηση από έξω προς τα μέσα) και το χρώμα τους μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο ή μπλε.
Βασίλειο: | Φυτά (Plantae) |
Συνομοταξία: | Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta) |
Ομοταξία: | Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida) |
Τάξη: | Ροδώδη (Rosales) |
Οικογένεια: | Υδραγγειοειδή (Hydrangeaceae) |
Γένος: | Υδραγγεία (Hydrangea) |
Η ορτανσία ανθίζει την άνοιξη, ενώ ο πολλαπλασιασμός της προκύπτει από μοσχεύματα, με την καλύτερη εποχή της να είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. Απαραίτητο για την άνθισή της είναι να περάσει το φυτό για ένα διάστημα από χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως συμπεραίνουμε, αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να τη φυτέψουμε σε μέρος σκιερό, με δροσιά, μακριά από τον ζεστό ήλιο. Οι νέοι βλαστοί της ορτανσίας είναι ευαίσθητοι στον παγετό, γι’αυτό ας έχουμε το νου μας όταν το φυτό μας είναι σε μικρή ηλικία. Είναι πολύ απαιτητικό φυτό διότι θέλει σκίαση, συχνές αρδεύσεις και πολύ πλούσιο έδαφος. Φυτεύεται σε διάφορες θέσεις μεμονωμένο ή ομαδικά για σχηματισμό μικρού φυσικού φράχτη, και πολύ συχνά συναντάται ως γλαστρικό φυτό εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.
Ο πολλαπλασιασμός της ορτανσίας γίνεται με μοσχεύματα. Παίρνουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, από την κορυφή του φυτού. Είναι σημαντικό να προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς της ορτανσίας που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, καθώς αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος.
Η ορτασία θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα για να μας χαρίσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, απαιτεί συχνότερο πότισμα κάθε 1-2 μέρες για να αντέξει τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της ορτανσίας κατά το πότισμα για να αποφύγουμε την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών.
Για τη λίπανση της ορτανσίας, προσθέτουμε λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, καθώς και τις ζεστές μέρες του Αυγούστου. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων, το πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα του «ψαροκόκκαλου’. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό της ορτανσίας. Καλό είναι να προσθέτουμε σίδηρο μέσα στην άνοιξη μια φορά το μηνα καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.
Η ορτανσία προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας, από τετράνυχο, καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο. Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού στην ορτανσία. Σε αυτή την περίπτωση ελαττώνουμε το πότισμα και βεβαιωνόμαστε ότι το έδαφος ή η γλάστρα που έχουμε φυτέψει την ορτανσία έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Βέβαια, καφέ στίγματα μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.