Agravia

Ποικιλίες Μαρουλιού: Ποιες είναι οι πιο Γνωστές

Ποικιλίες Μαρουλιού

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να καλλιεργήσουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας. Ρομάνα, λόλα, σαλάτα, iceberg κι άλλες ποικιλίες με μοναδικά χαρακτηριστικά της και ξεχωριστή γεύση που αξίζει να δοκιμάσουμε.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Ρομάνα» 

Η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού είναι η «ρομάνα» (Romana) την οποία προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητες. Θεωρείται η πλέον κλασική παραδοσιακή ποικιλία για χειμωνιάτικη σαλάτα και ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες από την σπορά. Η ποικιλία μαρουλιού «ρομάνα» χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη σε ύψος 20-25 εκατοστών με πολύ νόστιμα και τρυφερά στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Σαλάτα» 

Εξίσου γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι η «σαλάτα» μαρούλι, γνωστό και ως «γαλλικό» μαρούλι. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει ως χαρακτηριστικό ότι δεν σχηματίζει κλειστή κεφαλή και διαθέτει χαλαρά τρυφερά νόστιμα φύλλα. Εξαιρετική επιλογή για πρώιμες φυτεύσεις, η ποικιλία μαρουλιού «σαλάτα» ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 μέρες.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Βουτύρου» 

Εξαιρετικά διαδεδομένη ποικιλία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα μαρούλια «βουτύρου» ξεχωρίζουν για τα λεία τρυφερά και νόστιμα φύλλα τους. Σχηματίζουν κλειστό κεφάλι και χαρακτηρίζονται από μακρά περίοδο καλλιέργειας 3 μηνών από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Iceberg» 

Μία ιδιαίτερα γευστική και ξεχωριστή ποικιλία μαρουλιού είναι το άισμπεργκ (iceberg) που είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική. Το μαρούλι iceberg διαθέτει χαρακτηριστικά σγουρά φύλλα που σχηματίζουν στρογγυλό κεφάλι και όταν είναι έτοιμο για συγκομιδή θυμίζει λάχανο. Τα φύλλα του μαρουλιου Iceberg είναι ιδιαίτερα τραγανά και πολύ δροσερά.

 
Ποικιλία μαρουλιού «Λόλα»

H λόλα είναι χαρακτηριστική ποικιλία μαρουλιού με μεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή. Οι «λόλες» διαθέτουν φύλλα κατσαρά, πολύ τρυφερά και μαλακά, χρώματος ανοιχτού πράσινου ή και κοκκινωπού. Συνήθως συγκομίζεται 2-3 μήνες μετά την σπορά.

 
Ποικιλία κινέζικου μαρουλιού

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιμάσουμε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγι παρά με μαρούλι. Βασικό χαρακτηριστικό του κινέζικου μαρουλιού είναι ότι συγκομίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωμα του.

Πηγή: mistikakipou.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα