Agravia

Συντήρηση Ξηρών Καρπών σε Κενό: Γιατί και Πώς

Συντήρηση Ξηρών Καρπών σε Κενό

Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω – 3 και Ω-6), φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βιταμινών Β, ανόργανων συστατικών (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και χαλκό), φυτικών ινών, πολυφαινόλες, αργινίνη και τανίνες. Η περιεκτικότητά τους σε όλα αυτά στοιχεία τους καθιστούν ευεργετικούς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να φτάσουν όμως οι ξηροί καρποί στο τραπέζι και να συνεισφέρουν στη σωματική μας υγεία, προηγούνται μια σειρά από διαδικασίες. Η δεντροφύτευση, η λίπανση, ο ψεκασμός, το μάζεμα των καρπών, η αποφλοίωση τους, το στέγνωμα, το σπάσιμο του κελύφους τους στους σπαστήρες ξηρών καρπών και τέλος η συσκευασία τους.

Τι είναι και πως λειτούργει η μέθοδος κενού αέρα (vacuum)

Vacuum ονομάζουμε τη μέθοδο συσκευασίας, όπου αφαιρούμε τον αέρα από την συσκευασία πριν σφραγιστεί. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του οξυγόνου με σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του τροφίμου.

Ως γνωστόν, η επαφή των τροφίμων με τον αέρα (και κατά συνέπεια με το οξυγόνο) είναι ο κύριος λόγος που τα τρόφιμα αλλοιώνονται, καθώς επίσης το οξυγόνο παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών. Με την αφαίρεση του αέρα, επιτυγχάνεται μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Η συντήρηση σε κενό αέρος, πέρα από το ότι προστατεύει τα τρόφιμα από την αλλοίωση, φέρει το πλεονέκτημα να διαφυλάσσει τη φυσική υγρασία των τροφίμων. Για την καλή συντήρηση, το τρόφιμο που πρόκειται να συσκευαστεί σε κενό αέρος, θα πρέπει να βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευαστών κενού αέρα ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά. Έτσι διακρίνονται ανάλογα αν θέλουμε να τον μετακινούμε ή όχι, αν θέλουμε να αποθηκεύουμε στερεά ή υγρά τρόφιμα, και τέλος, αν θέλουμε να υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης εντός της σακούλας.

Σακούλες Ξηρών Καρπών

Πλεονεκτήματα της χρήσης κενού αέρα

Αρχικά, οι ξηροί καρποί αποκτούν αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με την συντήρηση τους σε αερόβιες συνθήκες. Βασική προϋπόθεση για την καλή και ασφαλή αποθήκευση των ξηρών καρπών είναι να έχουν χαμηλό ποσοστό υγρασίας, δηλαδή να είναι ξερά.

Σε αντίθετη περίπτωση θα μουχλιάσουν γρήγορα. Στις συσκευασίες κενού αέρα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας έχοντας την επιθυμητή υγρασία και να διατηρηθούν με αυτή έως ότου ανοιχτεί η συσκευασία προς κατανάλωση. Ακόμα, το κενό αέρος προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των παράσιτων, τα οποία συνήθως βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και προλαμβάνει την δημιουργία μούχλας, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών καρπών σε έλαια και λιπαρά ενώ περιορίζει στο ελάχιστο την διαδικασία καθαρισμού.

Όσον αφορά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ξηρών καρπών, το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι σε συσκευασίες κενού αέρος διατηρούνται αμετάβλητα. Η αποβολή του αέρα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό όλων των ειδών των αερόβιων μικροοργανισμών και συνεπώς δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση των τροφίμων. Έχοντας τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των ψυγείων και καταψυκτών, επιμηκύνεται περαιτέρω η περίοδος διατήρησης και ως εκ τούτου τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά δεν σβήνουν.

Επίσης, σταματά η οξείδωση έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση τους. Πέρα από τη γεύση όμως διατηρείται και η μυρωδιά των τροφίμων, διότι οι οσμές τους περιορίζονται μέσα στις σακούλες κενού ή στα δοχεία κενού όπου είναι συσκευασμένα.

Τέλος, η μέθοδος αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα της καλύτερης οργάνωσης του χώρου στον οποίο αποθηκεύονται οι συσκευασίες με τους ξηρούς καρπούς, καθώς ελαχιστοποιείται ο χώρος που καταλαμβάνουν.

Έτσι, λόγω της σωστής συντήρησης των ξηρών καρπών, με κενό αέρος, μπορεί το προϊόν να προωθηθεί και σε αγορές του εξωτερικού πολύ πιο εύκολα, από πλευράς συντήρησης, και να παρουσιαστεί ποιοτικά πιο αξιόπιστο.

Πηγές

  • Βικιπαίδεια
  • Σημειώσεις του  μαθήματος: φυσιολογία-τεχνολογία αποθηκευμένων προϊόντων
  • http://www.naturanrg.gr/synthrhsh-se-keno-aeros-konserba-h-katapsyksh/
  • http://coozina.gr/store/2015/sintirisi-trofimon-se-keno-aeros-vacuum-freska-k-oikonomika/
  • http://www.prepac.gr/

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα