
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), προβλέπουν την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών την εμπορική περίοδο 2026-2027 χαμηλότερη κατά 68 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Παρά την ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το IGC εκτιμά πως η συνολική παραγωγή σιταριού και χονδροειδών σιτηρών θα φτάσει τους 2,427 δισ. τόνους, έναντι υψηλότερων επιπέδων την προηγούμενη περίοδο. Η μείωση αφορά κυρίως το καλαμπόκι, με πρόβλεψη παραγωγής χαμηλότερη κατά 40 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, καθώς και το σιτάρι, με πρόβλεψη πτώσης κατά 25 εκατ. τόνους. Αντίθετα, η παραγωγή κριθαριού εκτιμά αύξηση κατά 4 εκατ. τόνους.
Το IGC αναμένει πως η παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών θα φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, στους 2,446 δισ. τόνους, καθώς η εντατικότερη χρήση τους για τρόφιμα και βιομηχανικούς σκοπούς θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη μείωση της κατανάλωσης για ζωοτροφές. Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα αναμένουν περιορισμό κατά 19 εκατ. τόνους σε ετήσια βάση, στους 619 εκατ. τόνους.
Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών κατά την περίοδο Ιουλίου 2026 – Ιουνίου 2027, εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 50 εκατ. τόνους, χαμηλότερο κατά 17 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση την αναμένει το σιτάρι, με μείωση 15 εκατ. τόνων, και το κριθάρι με 7 εκατ. τόνους λιγότερους. Αντίθετα, το εμπόριο καλαμποκιού προβλέπει ενίσχυση κατά 6 εκατ. τόνους.
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένει το IGC τη διαμόρφωση της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας το 2026-2027, με αύξηση 2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Καθοριστικό ρόλο προβλέπει να διαδραματίσει η παραγωγή-ρεκόρ στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για υψηλότερες σοδειές στη Νότια Αμερική. Η ισχυρότερη ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης σόγιας εκτιμάται ότι θα στηρίξει την περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης. Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένει αύξηση κατά 2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, με βασικό μοχλό την αυξημένη αγοραστική ζήτηση από την Ασία. Παρά τις ευνοϊκές προοπτικές για την παραγωγή, τα συνολικά αποθέματα στο τέλος της περιόδου προβλέπουν περιορισμό, κυρίως λόγω μείωσης των αποθεμάτων στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες.
Για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αναμένει υποχώρηση την περίοδο 2026-2027. Σύμφωνα με το IGC, η παραγωγή προβλέπει μείωση κατά 2%, στους 536 εκατ. τόνους, με την Ινδία να καταγράφει πτώση 6 εκατ. τόνων.
Την ίδια στιγμή, η αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα στην υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, αναμένει να οδηγήσει σε αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά 1%. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά αποθέματα ρυζιού ίσως δουν μείωση, για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, αν και θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Το παγκόσμιο εμπόριο για το 2027 προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ, με τη ζήτηση από τις αφρικανικές χώρες να εκτιμά ενίσχυση.
Αντίστοιχα, η παγκόσμια παραγωγή φακής αναμένει υποχώρηση κατά 9% το 2026/27, κυρίως λόγω της μικρότερης συγκομιδής στον Καναδά. Ωστόσο, τα υψηλά αρχικά αποθέματα και η οριακή αύξηση της κατανάλωσης εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική ενίσχυση των τελικών αποθεμάτων. Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, στους 5,3 εκατ. τόνους, με την ασιατική ζήτηση να εξακολουθεί να το στηρίζει.
Πτωτικά κινήθηκαν τον τελευταίο μήνα οι διεθνείς τιμές εξαγωγής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με το συνολικό δείκτη GOI του IGC να υποχωρεί κατά 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε το καλαμπόκι, ο δείκτης του οποίου έπεσε κατά 7%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το σιτάρι υποχώρησε κατά 5%.
Στην περίπτωση του σιταριού, οι πιέσεις έχουν σχέση κυρίως με την εξασθένηση των τιμών εξαγωγής στη Βόρεια Αμερική, την υποτονική πορεία των εξαγωγών των ΗΠΑ και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Στο καλαμπόκι, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι εκτιμήσεις για την προσφορά και τα στοιχεία των εκθέσεων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.
Αντίθετα, οι τιμές του ρυζιού ενισχύθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση και κατά 21% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι άμεσα διαθέσιμες ποσότητες παραμένουν ελλιπείς σε αρκετές αγορές. Η σόγια κατέγραψε πτώση 3%, υπό την επίδραση των εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, εποχικών παραγόντων και της ομαλής έναρξης της περιόδου σποράς στη Βραζιλία.