Αν και το κρεμμύδι δεν έχει μελετηθεί τόσο όσο το σκόρδο ειδικά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, όπως η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ή της αλλεργίας των αεραγωγών, παρ όλα αυτά φαίνεται ότι έχει κι αυτό σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη.
Onionin A, ένα μια ένωση του θείου (S) που βρίσκεται ως επί το πλείστον στον βολβό του κρεμμυδιού, αποδείχτηκε ότι αναστέλλει την δράση των μακροφάγων, των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, και που, η κύρια δράση τους είναι να ενεργοποιούν αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις μεγάλης κλίμακας. Αν και η δράση των μακροφάγων είναι γενικά μια καλή λειτουργία, η αναστολή της δράσης τους είναι κάποιες φορές σημαντική για να τεθούν υπό έλεγχο χρόνιες ανεπιθύμητες αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του κρεμμυδιού, συμπεριλαμβανομένης και της θρυλικής φλαβονοειδούς, της κερσετίνης μας παρέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη οφέλη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Όταν έχουμε χαμηλά επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, το σώμα μας παράγει λιγότερα προ-φλεγμονικά μόρια και έτσι διατηρείται υπό έλεγχο το επίπεδο των πιθανών φλεγμονών.
Πέρα από την αντιφλεγμονώδη δράση του, το κρεμμύδι έχει να δείξει και οφέλη στον έλεγχο της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Οι σχετικές έρευνες μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε ζώα, και για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες σε ανθρώπους, αλλά φαίνεται πως και σε αυτόν τον τομέα το κρεμμύδι έχει να δείξει σημαντικές ικανότητες.
Επιπρόσθετα, τα ενώσεις του θείου που βρίσκονται στο κρεμμύδι μαζί με την κερσετίνη, παρέχουν στον οργανισμό μας ισχυρά αντιμικροβιακά οφέλη. Έρευνες έχουν δείξει την δράση του κρεμμυδιού ενάντια στα βακτήρια του στρεπτόκοκκου που σχετίζονται με την δημιουργία κοιλοτήτων στα δόντια. Επίσης το κρεμμύδι φαίνεται να καταπολεμά τα βακτήρια που προσβάλουν τα ούλα και δημιουργούν περιοδοντίτιδα. Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση ότι αυτό το αποτέλεσμα το έδειξε το φρέσκο ωμό κρεμμύδι ενώ το κομμένο και διατηρημένο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο μέρες , δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και ο τρόπος μαγειρέματος και συντήρησης του κρεμμυδιού αν θέλουμε να αποκομίσουμε οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωσή του.
Πηγή: itrofi.gr