fbpx
Home Καλλιέργειες Berries Συγκομιδή Ακτινιδίων και Συντήρηση

Συγκομιδή Ακτινιδίων και Συντήρηση

Συγκομιδή Ακτινιδίων και Συντήρηση

Η ακτινιδιά είναι ένα δέντρο το οποίο κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται εκτός απ’ τη χώρα καταγωγή της στην Ιαπωνία, στη Ν. Ζηλανδία, στις Η.Π.Α., στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη ζώνη της ροδακινιάς, της ελιάς και σε περιοχές με ευνοϊκές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες όπως η Άρτα, η Καβάλα η Λάρισα και σε περιοχές με δενδροκομική παράδοση όπως η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα.

Συγκομιδή Ακτινιδίων

Η σημαντικότερη ζώνη παραγωγής είναι η Μακεδονία. Η ακτινιδιά ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό υγρό καλοκαίρι. Το ενήλικο δέντρο κατά τη ληθαργική περίοδο ανέχεται θερμοκρασία μέχρι -6 έως -9oC . Δεν ανέχεται ισχυρούς ανέμους στις αρχές της βλαστικής περιόδου, γιατί προκαλούν σοβαρά σπασίματα στους νεαρούς βλαστούς και φυλλόπτωση.

Για τον καθορισμό του κατάλληλου βαθμού ωριμότητας των καρπών κατά τη συγκομιδή, χρησιμοποιούνται ως κριτήρια ωριμότητας η περιεκτικότητα του χυμού σε διαλυτά στερεάη συνεκτικότητα της σάρκας,και ο αριθμός των μερών από την πλήρη άνθηση (180-200 μέρες). Σαν ελάχιστη τιμή των διαλυτών στερεών κατά την ωρίμανση, θεωρείται το ποσοστό 7-8%.

Η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε υγιείς καρπούς, μέσα σε 1 ώρα από την αποκοπή τους από το φυτό. Η μέτρηση για να είναι σωστή θα πρέπει για κάθε ποικιλία να λαμβάνεται από ένα δείγμα 10 καρπών. Θεωρείται ως το πιο αξιόπιστο κριτήριο. Πολλές φορές οι παραγωγοί, λόγω του κινδύνου των πρώϊμων παγετών, συγκομίζουν τους καρπούς νωρίτερα.

Αλλά οι καρποί αυτοί στερούνται γεύσης, μαλακώνουν βραδέως και γενικά ζαρώνουν. Αν δε συγκομιστούν αργότερα, τότε μαλακώνουν, διατρέχουν τον κίνδυνο να ζημιωθούν από ενδεχόμενο παγετό (υποβαθμίζεται η ποιότητά τους) και μειώνεται η ικανότητα συντηρήσής τους.

Η συγκομιδή των ακτινιδίων γίνεται με ελαφρύ τράβηγμα του καρπού μέχρι να αποκοπεί από τον ποδίσκο του, που παραμένει στον κλάδο, ή με αποκοπή του ποδίσκου με ψαλίδα πολύ κοντά στον καρπό. Η συλλογή γίνεται προσεκτικά με τα χέρια. Η περίοδος συγκομιδής των ακτινιδίων ξεκινάει γύρω  στα τέλη Οκτωβρίου με την προϋπόθεση ότι έχουν τον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2oBrix). Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ημερομηνίας απαγορεύεται η συγκομιδή ακτινιδίων κάτω αυτού του ορίου (6,2oBrix).

We Love Kiwi Banner
We Love Kiwi

Must Read

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ. Πρόγραμμα για νέους αγρότες, με υψηλότερο όριο χρηματοδότησης, αλλά και...

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική «Curing» : Μία βασική στρατηγική...

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι Το «τέλειο» σνακ, είναι από τους καλύτερους...

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα;

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα; Το μαγείρεμα των τροφών μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους,...

Το Σέλινο και τα Οφέλη του

Το Σέλινο και τα Οφέλη του Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το κατά πόσο υπάρχουν τροφές με αρνητικό ισοζύγιο...