
Με λιγότερες εκτάσεις σε βασικές παραγωγικές χώρες και υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και μεταφοράς, ξεκινά η νέα σεζόν πατάτας στην Ευρώπη. Στην Πολωνία, οι τιμές χονδρικής ανεβαίνουν, ωστόσο τα ακριβότερα καύσιμα και τα μεταφορικά περιορίζουν το όφελος για τους παραγωγούς. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας στην Πολωνία υποχώρησαν το 2026 κατά 11%, στα 185.000 εκτάρια, από τα 210.000 εκτάρια της προηγούμενης χρονιάς. Μείωση 14% κατέγραψαν και οι εκτάσεις για πατατόσπορο.
Οι συνθήκες ήταν δυσκολότερες στη νότια Πολωνία, όπου η ξηρασία και η εκτενής ζέστη περιόρισαν τον αριθμό των κονδύλων ανά φυτό. Στα βόρεια, η εικόνα ήταν καλύτερη, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν κινδύνους για σήψεις στους κονδύλους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην αγορά χονδρικής του Bronisze, οι συσκευασμένες πατάτες για επιτραπέζια χρήση πωλούνταν προς 0,66–1 ζλότι ανά κιλό, ενώ οι μη συσκευασμένες κυμαίνονταν στα 0,50–0,90 ζλότι ανά κιλό. Οι υψηλότερες τιμές, ωστόσο, δεν αντισταθμίζουν πλήρως την αύξηση των εξόδων για καύσιμα και εφοδιαστική.
Αντίστοιχες πιέσεις κατέγραψε και η Γερμανία, η οποία εκτιμά τη φετινή παραγωγή πατάτας σε περίπου 10,4 εκατ. τόνους, χαμηλότερη κατά 2,4 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι. Η υποχώρηση αποδίδεται στη μείωση των εκτάσεων κατά 11% και στις επιπτώσεις του θερμού και ξηρού καλοκαιριού. Η μικρότερη προσφορά σε Πολωνία και Γερμανία, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς, διαμορφώνει ένα πιεστικότερο περιβάλλον για τους καλλιεργητές στην αρχή της νέας εμπορικής περιόδου.




