Agravia

Κορύνεο: Η Σημαντικότερη Ασθένεια των Πυρηνοκάρπων

Κορύνεο

Η ασθένεια κορύνεο οφείλεται στον μύκητα Wilsonomyces carpophilus. Αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια των πυρηνόκαρπων στη χώρα μας, γνωστή και με τα ονόματα coryneum blight, shot-hole και gum spot. 

Η ασθένεια προσβάλλει τους βλαστούς, τους οφθαλμούς, τα άνθη, τα φύλλα και τους καρπούς. Ο μύκητας εγκαθίσταται στους επιφανειακούς ιστούς και προκαλεί νεκρωτικές κηλιδώσεις, μικρά έλκη στους βλαστούς και νεκρώσεις οφθαλμών. Τα πλέον συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα εμφανίζονται στο έλασμα των τρυφερών φύλλων και την επιφάνεια των νεαρών καρπών.

Στα φύλλα εμφανίζονται αρχικά κηλίδες κυκλικού σχήματος και χρώματος ερυθροκάστανου, διαμέτρου 2 έως 3 χιλιοστών, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές, ξηραίνονται στο κέντρο και περιβάλλονται από ερυθροϊώδη περιφέρεια.  Στους προσβεβλημένους καρπούς σχηματίζονται κηλίδες παρόμοιες με εκείνες των φύλλων. Οι κηλίδες συχνά είναι βυθισμένες στην σάρκα. Στους βλαστούς, σχηματίζονται αρχικά μικρές ερυθροκαστανές ελλειψοειδείς κηλίδες οι οποίες στη συνέχεια μεγαλώνουν, βυθίζονται και εξελίσσονται σε μικρά έλκη.

Κορύνεο Ασθένεια των Πυρηνοκάρπων

Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Το ευνοϊκό εύρος θερμοκρασιών για την εμφάνιση του κορύνεου είναι από  9 έως 27 βαθμών Κελσίου με άριστη θερμοκρασία βλαστήσεως του μύκητα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι πλέον κρίσιμες περίοδοι μολύνσεων είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Καταπολέμηση

Σε κερασεώνες ή σε περιοχές με ιστορικό προσβολών από κορύνεο συστήνεται να γίνεται αφαίρεση των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλαδιών. Επιπλέον,  συνίσταται η εφαρμογή σκευασμάτων πριν την έκπτυξη των οφθαλμών.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα