Agravia

Μήλα: Το Δημοφιλές Φρούτο Και Τα Οφέλη Του

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχονται στα μήλα;

Το μήλο είναι καρπός του δέντρου μηλιά Μηλέα η ήμερος ή Malus domestica της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae).Τα μήλα περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν λίγες μόνο θερμίδες, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλα για δίαιτα.

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο (180 gr)  έχει μόλις 95 θερμίδες. Σε αυτό περιέχονται 25 gr. υδατάνθρακες, 4 gr. φυτικές ίνες, το 14% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης (ΣΗΔ) βιταμίνης C, το 6 % της ΣΗΔ  καλίου και το 5% της ΣΗΔ βιταμίνης Κ. Επιπλέον σε αυτό περιέχεται το 2-4% της ΣΗΔ μαγγανίου, χαλκού αλλά και των βιταμινών A, E, B1, B2 και B6. Τα μήλα εκτός των άλλων αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινόλων οι οποίες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τον οργανισμό.

Τα κύρια οφέλη των μήλων για την υγεία φαίνεται να είναι τα παρακάτω:

Είναι κατάλληλο για δίαιτα

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, δύο στοιχεία που δίνουν την αίσθηση του κορεσμού και ως εκ τούτου μειώνουν την όρεξη. Ακόμη, η ικανότητα αυτού του φρούτου να συμβάλλει στην απώλεια βάρους ενισχύεται από κάποια φυσικά συστατικά που περιέχονται σε αυτό όπως για παράδειγμα η πηκτίνη. Σε μια μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που ξεκινούσαν το γεύμα τους με κομμάτια μήλου, κατανάλωναν έως και 200 θερμίδες λιγότερες από τα άτομα που δεν έτρωγαν το φρούτο. Σε μια άλλη κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 υπέρβαρες γυναίκες, φάνηκε ότι όσες κατανάλωναν μήλα έχασαν μέσα σε 10 εβδομάδες 1 κιλό απλά βάζοντας το φρούτο στη διατροφή τους.

Είναι ευεργετικά για την καρδιά

Τα μήλα φαίνεται να έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτό μπορούμε να το αποδώσουμε στο γεγονός ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον τα μήλα αποτελούν πηγή πολυφαινολών όπως η επικατεχίνη, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Ακόμη οι πολυφαινόλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Μειώνουν τον ρίσκο εμφάνισης σακχαροδιαβήτη

Σε διάφορες μελέτες διαπιστώθηκε ότι η βρώση μήλων μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα σε μια μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μείωσε το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη κατά 28% . Είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε πολυφαινόλες οι οποίες προστατεύουν τα βήτα -κύτταρα του παγκρέατος από το να υποστούν κάποια βλάβη. Σημειώνεται ότι τα βήτα-κύτταρα είναι αυτά που παράγουν την ινσουλίνη στον οργανισμό και ως εκ τούτου οποιαδήποτε δυσλειτουργία τους φαίνεται να οδηγεί σε με διαβήτη τύπου 2.

Συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου

Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, ένα είδος υδατοδιαλυτής φυτικής ίνας που δρα σαν προβιοτικό, δηλαδή σαν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα μας. Το λεπτό έντερο δεν απορροφά τις φυτικές ίνες κατά την πέψη, έτσι αυτές καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου δρουν ως υπόστρωμα για τα βακτήρια που υπάρχει φυσιολογικά εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φυσιολογική λειτουργία του παχέος εντέρου και την πρόληψη φλεγμονωδών νοσημάτων της περιοχής όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά που περιέχονται στο μήλο φαίνεται να είναι υπεύθυνα για την συμβολή αυτού του φρούτου στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν γυναίκες διαπίστωσε ότι η βρώση μήλων μπόρεσε να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.

Συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άσθματος

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μήλα εκτός των άλλων συμβάλλουν στην προστασία των πνευμόνων από την βλάβη που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. Σε μία κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 68.000 γυναίκες φάνηκε ότι όσες κατανάλωναν τα περισσότερα μήλα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Πιο συγκεκριμένα η βρώση μήλου μπορεί να μειώσει κατά 10% τις πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. Επιπλέον, η φλούδα αυτού του φρούτου περιέχει κουερσετίνη, μια φλαβονόλη η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή, μετριάζοντας έτσι τα συμπτώματα του άσθματος.

Τα μήλα συμβάλλουν στην υγεία των οστών

Γενικότερα η κατανάλωση φρούτων έχει συνδεθεί με την βελτίωση της οστικής πυκνότητας, δηλαδή με πιο γερά κόκαλα. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά που περιέχονται στα φρούτα μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των οστών καθιστώντας πιο δυνατά. Σε μια έρευνα φάνηκε ότι τα μήλα συγκεκριμένα μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμα για τα οστά. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που κατανάλωναν πολλά μήλα ημερησίως και οι οποίες παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη απώλεια ασβεστίου από το οστά σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αυτό το φρούτο.

Συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου

Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός μήλου μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη νόσων του εγκεφάλου που συνδέονται με το γήρας όπως η νόσος Αλστχάιμερ. Πράγματι φαίνεται ότι τα μήλα βοηθούν στην διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ακετυλοχολίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής του οποίου η απώλεια έχει συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες του εγκεφάλου όπως η παραπάνω.

Συμπέρασμα

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι  το ρητό “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα  εφόσον το μήλο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της γενικότερης υγείας του οργανισμό. Τώρα λοιπόν που ήρθε η εποχή αυτού του θαυματουργού φρούτου βάλτε το στην καθημερινότητά σας για να απολαύσετε τόσο το ίδιο το φρούτο όσο και τα οφέλη του.

Μηλιά

Βιβλιογραφία

  1. Julie E. Flood-Obbagy and Barbara J. Rolls .The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal, 2009 Apr; 52(2): 416–422.
  2. Koutsos A et al. Apples and cardiovascular health–is the gut microbiota a core consideration? 2015 May 26;7(6):3959-98.
  3. Majewska-Wierzbicka M ,Czeczot H.[Flavonoids in the prevention and treatment of cardiovascular diseases]. Pol Merkur Lekarski. 2012 Jan;32(187):50-4.
  4. Muraki I , Imamura F et al. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. 2013 Aug 28;347:f5001.
  5. Koutsos ATuohy KMLovegrove JA. Apples and cardiovascular health–is the gut microbiota a core consideration? 2015 May 26;7(6):3959-98.
  6. Gerhauser C. Cancer chemopreventive potential of apples, apple juice, and apple components. Planta Med. 2008 Oct;74(13):1608-24
  7. Dianne A. Hyson.A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health. Adv Nutr. 2011 Sep; 2(5): 408–420.
  8. Shen CL et al. Fruits and dietary phytochemicals in bone protection. Nutr Res. 2012 Dec;32(12):897-910.
  9. Rogers EJ, Apple juice prevents oxidative stress and impaired cognitive performance caused by genetic and dietary deficiencies in mice. J Nutr Health Aging. 2004;8(2):92-7.

Πηγή: otcnow.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα