Agravia

Καλλιέργεια Ροδακινιάς: 7 Μυστικά και Προτάσεις

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και το άρωμα ενός ζουμερού ροδάκινου; Η ροδακινιά είναι ένα από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τα λαχταριστά τραγανά ροδάκινα. Το ροδάκινο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών.

Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή στο χωράφι μας, όπως οι πρώιμες Early May Crest και Μay Crest, η μεσοπρώιμη Red Haven και η όψιμη Flaminia. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεκταρίνια είναι ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι που διαθέτουν σκληρή σάρκα, οι γιαρμάδες διαθέτουν μαλακή πολύ σάρκα με εξαιρετικό άρωμα ενώ τα ροδάκινα με την λευκή σάρκα, έχουν ιδιαίτερη γεύση. Πολύ γνωστή λευκόσαρκη ποικιλία είναι η ποικιλία Ούφο που είναι πλατύκαρπη και έχει πρώιμη ωρίμανση.

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της ροδακινιάς;

Η ροδακινιά ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να την φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη καθώς θα παρουσιάζει προβλήματα έλλειψης στοιχείων όπως σιδήρου και ψυεδάργυρου καθώς και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα. Η ροδακινιά ως δέντρο έχει μικρή διάρκεια παραγωγικής ζωής περίπου 15-20 χρόνια. H ροδακινιά χρειάζεται μία περίοδο ψύχους για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού για να μας δώσει καλή καρποφορία και νόστιμους γευστικούς καρπούς. Καλύτερα να την φυτεύουμε σε μέρη που έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ροδακινιά. Η φύτευση γυμνόρριζων (χωρίς χώμα) δενδρυλλίων γίνεται μέσα το χειμώνα ενώ η μεταφύτευση δενδρυλλίων ροδακινιάς γίνεται στις αρχές της άνοιξης

Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ροδακινιά;

H ροδακινιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και άφθονο νερό την περίοδο από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για να έχουμε μεγάλους και εύγευστους καρπούς. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα βέβαια τις συνθήκες του καιρού και το είδος του εδάφους. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπισματος των ριζών, ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια, όταν δεν στραγγίζει καλά το νερό. Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς χρειάζονται καλής ποιότητας νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα΄κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθέων ή των μικρών καρπών.

Καλλιέργεια Ροδακινιάς

Τι λίπασμα βάζουμε στη ροδακινιά;

Η ροδακινιά χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατάλληλη εποχή για τη λίπανση της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα. Σε μεγάλα δένδρα προσθέτουμε 1-2 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη οργανικης ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς ή κομπόστ θα βοηθήσει σημαντικά. Συμπληρωματικά, βάζουμε βιολογικό λιπασμα καλίου στα μέσα της άνοιξης για να πετύχουμε αύξηση του μεγέθους και της καλής ωρίμανσης των καρπών. Τέλος, επειδή η ροδακινιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει προσθήκη χηλικού σιδήρου 100-200 γραμμάρια ανά δέντρο την περίοδο της άνοιξης.

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ροδακινιά

Η ροδακινιά σε συνθήκες υγρασίας και κακού αερισμού προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως η μονίλια, ο εξώασκος, το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού, μόλις φουσκώσουν οι οφθαλμοί πρίν την άνθιση και αμέσως μετά την καρπόδεση. Για την αντιμετώπιση των μελίγκρας, της βαμβακάδας και της καρπόκαψας που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς της ροδακινιάς, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου, οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Καλλιέργεια Ροδακινιάς

Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τη ροδακινιά;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα σφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα της ροδακινιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλιών και κλάδεμα καρποφορίας των μεγαλύτερων δένδρων. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς (κυπελλοειδές, παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι) αναφέρεται στο σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δενδρύλλιο. Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινιάς αναφέρεται στο ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο και έχει στόχο την διατήρηση της καρποφορίας. Αναλυτικές συμβουλές για το κλάδεμα της ροδακινιάς, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Πηγή: mistikakipou.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα