Agravia

Μήλα Τριπόλεως Delicious Πιλαφά

Ο Ηλίας Πιλαφάς μετανάστης στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, επαναπατρίζεται μετά από χρόνια στο χωριό του την Κερασιά της Σκιρίτιδας του νομού Αρκαδίας. Φέρνει μαζί του και φυτεύει στον κήπο του λιγοστούς σπόρους από την αμερικάνικη ποικιλία μήλων Golden Russet, διασταυρώνοντάς τους με την ντόπια ποικιλία μήλων. Το 1928, μετά από συνεχείς φροντίδες και προσπάθειες, καταφέρνει να διασώσει μόνο ένα δέντρο, αυτό που αποτέλεσε τη μητέρα-μηλιά της ποικιλίας Πιλαφά Delicious. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή για να διασώσει, να διαδώσει και να αναδείξει αυτά τα μοναδικά μήλα που ξεχωρίζουν λόγω του συγκεκριμένου εδάφους και κλίματος της περιοχής. Η καλλιέργεια με πολύ μεράκι και πολύχρονες προσπάθειες διαδόθηκε από γεωργό σε γεωργό. Το 1962 το Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει επίσημα τη μηλιά του Πιλαφά ως νέα, αυτοτελή και διακεκριμένη ποικιλία και την ονομάζει «ποικιλία μηλέας Τριπόλεως-Ντελίσιους-Πιλαφά». Το 1994  αναγνωρίζονται ως προϊόντα ΠΟΠ και καταχωρούνται στον Εθνικό κατάλογο ενώ το 1997 αναγνωρίζονται από την ΕΕ.

Τα μήλα Delicious Πιλαφά ωριμάζουν τον Οκτώβριο, η συγκομιδή τους αρχίζει στα τέλη αυτού του μήνα και είναι διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο περίπου. Θα τα αναγνωρίσετε από τις πέντε μαστοειδείς αποφύσεις στο κάτω μέρος, τη θαμπή τους όψη, την τραχιά υφή, το μέτριο ως μικρό μέγεθος και τα καφέ-κίτρινα στίγματα στην πρασινοκόκκινη φλούδα τους. Μην αφήσετε την πρώτη εντύπωση της όψης τους να σας επηρεάσει, η ξεχωριστή τους γεύση σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν σε αυτή την ποικιλία μήλων, μεγάλη θρεπτική αξία, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και διαλυτές ίνες που συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η υπόξινη γεύση του, υποδηλώνει αυξηµένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, σε σχέση µε άλλες ποικιλίες. Αποτελούν επίσης πλούσια πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που ενισχύουν τα οστά, μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL), ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και καταπολεμούν διάφορες παθήσεις του εντέρου. Διατηρούνται επίσης περισσότερο χρόνο χωρίς να αλλοιώνονται οι θρεπτικές και γευστικές αξίες τους.

Πηγή: itrofi.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα