Οι 7 ευεργετικές ιδιότητες του λιναρόσπορου που τον κάνουν απαραίτητο στην καθημερινή μας διατροφή.
Οι σπόροι λίνου είναι μια από τις παλαιότερες καλλιέργειες που τα ίχνη της χάνονται στην αρχαιότητα. Υπάρχουν δύο είδη σπόρων, καφέ και χρυσά, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά.
Μια τυπική δόση για τους τεμαχισμένους σπόρους λίνου είναι 1 κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια). Μόλις μία κουταλιά της σούπας όμως παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεϊνών, ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.
Αν είστε χορτοφάγος ή δεν τρώτε ψάρια, οι σπόροι λίνου μπορεί να είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών. Είναι μια πλούσια πηγή του λιπαρών οξέων ΩΑ-3 ALA. Τα φυτικά ALA λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι σπόροι λιναριού περιέχουν μια ομάδα θρεπτικών ουσιών που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και οιστρογόνες ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καθώς και άλλων μορφών καρκίνου.
Μόλις μία κουταλιά σπόρων λίνου περιέχει 3 γραμμάρια ινών, δηλαδή 8-12% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι λιναρόσποροι περιέχουν δύο τύπους διαιτητικών ινών – διαλυτών (20-40%) και αδιάλυτων (60-80%). Με τόσες πολλές φυτικές ίνες συγκεντρωμένες σε κάθε μικροσκοπικό σπόρο, προσθέτοντας σπόρους λιναριού στη διατροφή σας μπορεί να βελτιωθεί η πεπτική σας υγεία.
Ένα άλλο όφελος για την υγεία των σπόρων λιναριού είναι η ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Οι μελέτες σε σπόρους λιναριού επικεντρώθηκαν επίσης στη φυσική του ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι σπόροι λίνου έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για εκείνους με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι λιναρόσποροι είναι μια μεγάλη πηγή φυτικής πρωτεΐνης με σπουδαία οφέλη για την υγεία. Η πρωτεΐνη λιναρόσπορου είναι πλούσια σε αμινοξέα αργινίνη, ασπαρτικό οξύ και γλουταμινικό οξύ. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας.
Πηγή: itrofi.gr