Agravia

Οι Κυριότεροι Εντομολογικοί Εχθροί της Αμυγδαλιάς

ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΕΥΡΥΤΟΜΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ (Εurytoma Amygdali)

Το ευρύτοµο είναι ο σηµαντικότερος εχθρός της αµυγδαλιάς, έχει µία γενεά το έτος και προκαλεί µεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει µε µαύρο φτερωτό µυρµήγκι, διαχειµάζει ως ανεπτυγµένη προνύµφη µέσα στα προσβεβληµένα αµύγδαλα, πού συνήθως παραµένουν µουµιοποιηµένα στο δένδρο.

Για την αντιμετώπιση του χρειάζεται η εφαρμογή εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού σκευάσματος. Από τις πρώτες εμφανίσεις να ξεκινάνε οι ψεκασμοί και να γίνεται επανάληψη των ψεκασµών ανά 7-8 ηµέρες µέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασµοί να γίνονται κατά τις µεσηµβρινές ώρες της ηµέρας, που έχουµε την µεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερµοκρασίες, διότι τότε έχουµε τη µεγαλύτερη έξοδο των ακµαίων του ευρυτόµου.

Επίσης, δεν ψεκάζουµε τις ηµέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης καθώς και ώρες της ηµέρας µε συννεφιά διότι δεν έχουµε έξοδο του εντόµου.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα: deltamethrin, Phosmet και άλλα επιτρεπόµενα για την Αµυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ (Byctiscus betulae)

Eίναι ένας µικρός γαλαζοπράσινος ρυγχίτης µήκους µικρότερου από ένα εκατοστό, που εµφανίζεται κατά τους µήνες Απρίλιο µε Μάιο και καταστρέφει τρώγοντας τους νεαρούς βλαστούς και οφθαλµούς της αµυγδαλιάς, καθώς και τα φύλλα από την πάνω επιφάνεια. Η παρουσία του εντόµου αποκαλύπτεται µε ισχυρό τίναγµα των δένδρων ή κλάδων. Καταπολεµείται µε συλλογή και καταστροφή των εντόµων καθώς και µε ψεκασµούς µε ισχυρά εντοµοκτόνα, κατά τις πρωινές ώρες πού τα έντοµα είναι ναρκωµένα.

ΑΦΙΔΕΣ (ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ)

Πράσινη αφίδα (Myzus persicae)

Είναι µικρά έντοµα πρασινοκίτρινου χρώµατος έως µαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταµατά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αµυγδαλεώνα για να γίνει άµεση επέµβαση µόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

Γκριζόµαυρη αφιδα (Lanchus persicae)

Είναι µεγαλόσωµη γκριζόµαυρη αφίδα του κορµού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εµφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αµυγδαλιάς, και στους κορµούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαµηλές θερµοκρασίες (-7οC) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εµφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόµενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν µε τα νύγµατα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.

Κοκκοειδή

Εικόνα 1 Quadraspidiotus perniciosus

Εικόνα 2 Eulecanium persicae

Εικόνα 3 Sphaerolecanium prunastri

Είναι τα διάφορα χελωνάκια, τα οποία προσβάλλουν βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους και τον κορµό. Κάτω από το κηρώδες περικάλυµµα τους αποµυζούν τους χυµούς της αµυγδαλιάς αδυνατίζοντας έτσι τα δένδρα. Όταν ο πληθυσµός του εντόµου είναι πυκνός µπορεί να ξεραθούν κλάδοι, κλαδίσκοι, το δένδρο εξασθενίζει και µειώνεται η παραγωγή του.

Στις καλλιέργειες αµυγδαλιάς όπου διαπιστώνονται τα κοκκοειδή, καλό είναι να γίνεται η καταπολέµηση µε θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα, όταν το µεγαλύτερο µέρος του πληθυσµού βρίσκεται σε προνύµφες 1ου και 2ου σταδίου.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα