Agravia

Ελιές στη Μεσόγειο Χτυπήθηκαν από Θανάσιμη Ασθένεια: Απειλή για Ελλάδα

Οι προβλέψεις έρχονται καθώς η ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές, σκότωσε πολλά δέντρα στην Ιταλία. Καθώς διασκορπίζεται από έντομα, το βακτήριο αποτελεί πλέον πιθανή απειλή για τις καλλιέργειες στην Ισπανία και την Ελλάδα, αναφέρει το BBC και σημειώνει πως η ασθένεια θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος του ελαιολάδου για τους καταναλωτές.

 

 

Η Ξυλέλλα θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για φυτά οπουδήποτε στον κόσμο και δεν υπάρχει φάρμακο αντιμετώπισής του. Μπορεί να μολύνει κερασιές, αμυγδαλιές και δαμάσκηνα, καθώς και ελιές. Η μόλυνση περιορίζει την ικανότητα του δέντρου να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά και με την πάροδο του χρόνου το δέντρο μαραίνεται και πεθαίνει. Τα φυτά που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο, πρέπει να καταστρέφονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση.   Στην Ιταλία, οι συνέπειες της εξάπλωσης της νόσου ήταν καταστροφικές, με περίπου 60% μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών από το 2013. «Η ζημιά στις ελιές προκαλεί επίσης υποτίμηση της αξίας της γης και της τουριστικής ελκυστικότητας αυτής της περιοχής», δήλωσε η Δρ. Maria Saponari, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Προστασίας Φυτών της Ιταλίας. «Είχε σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη γεωργία». Εκτός από την Ιταλία, το βακτήριο έχει πλέον βρεθεί στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Η αντιμετώπισή του αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει την αφαίρεση μολυσμένων δέντρων και την προσπάθεια συγκράτησης της εξάπλωσής της ασθένειας. Αλλά, εάν αποτύχουν αυτά τα μέτρα, ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της λοίμωξης; Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα από διαφορετικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συνέβαινε εάν όλη η καλλιέργεια σταματούσε λόγω του θανάτου των δέντρων αλλά και την αναφύτευση δέντρων από πιο ανθεκτικές ποικιλίες.

Η ομάδα πραγματοποίησε προβλέψεις για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίες μεταξύ αυτών αντιπροσωπεύουν το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου.

Στην Ισπανία, εάν η μόλυνση επεκταθεί και η πλειονότητα των δέντρων μολυνθεί και πεθάνει, το κόστος θα μπορούσε να φθάσει τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 50 χρόνια.   Ένα παρόμοιο σενάριο στην Ιταλία θα ανερχόταν σε πάνω από πέντε δισεκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα, οι απώλειες θα ήταν κάτω από δύο δισεκατομμύρια.

Πηγή: www.lifo.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα