Agravia

Πως Επηρεάζονται οι Καλλιέργειες εν Μέσω Παγετού

Καλλιέργειες Μέσω Παγετού

Ο Φεβρουάριος και ειδικά ο Μάρτιος χαρακτηρίζονται ως οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τους αγρότες, ειδικά στη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία. Οι κατακόρυφες μειώσεις της θερμοκρασίας επιφέρουν προβλήματα παγετού, κάτι που απαιτεί άμεση φροντίδα και πρόληψη.

Συγκεκριμένα, ο παγετός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στις καλλιέργειες, καθώς μπορεί να καταστρέψει φυτά ή φρούτα, ιδιαίτερα αυτά με λεπτές επιδερμίδες, όπως οι ντομάτες, η σόγια ή τα κολοκυθάκια. Αν ο παγετός είναι αρκετά κακός, οι πατάτες παγώνουν στο έδαφος.

Γιατί συμβαίνει ο παγετός;

Ο παγετός συνήθως σχηματίζεται όταν μια επιφάνεια κρυώνει διαμέσου της απώλειας της υπέρυθρης ακτινοβολίας, σε μια θερμοκρασία που είναι ψυχρότερη από το σημείο δρόσου του αέρα δίπλα στην επιφάνεια και η θερμοκρασία αυτής της επιφάνειας είναι κάτω από το πάγωμα (0 ° C). Η πηγή αυτής της υγρασίας είναι ο υδρατμός που περιέχει ο αέρας.

Πώς βλάπτει τις Καλλιέργειες;

Το νερό ανάμεσα στα φυτικά κύτταρα παγώνει και αντλεί νερό από τα γύρω κύτταρα για να σχηματίσει περισσότερους πάγους. Ο πάγος δεν μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια του φυτού και το νερό ανάμεσα στα κύτταρα παγώνει γρήγορα και σχηματίζει μεγάλους κρυστάλλους. Αυτά τα μεγάλα κρύσταλλα – τρύπες – στα κύτταρα προκαλούν μόνιμη βλάβη.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα