Agravia

Ποικιλίες Ακτινιδιάς και Ποιοτικά Χαρακτηριστικά τους

Εικόνα 1. Πράσινα ακτινίδια του είδους Actinidia deliciosa

Αρχικά ξεκίνησε να καλλιεργείτε το είδος Actinidia deliciosa για πολλά χρόνια, το οποίο είναι είδος με πράσινου χρώματος σάρκα. Στη συνέχεια ξεκίνησε η καλλιέργεια του είδους Actinidia chinensis, το οποίο είναι είδος με κίτρινού χρώματος σάρκα.

Οι πρασινόσαρκες ποικιλίες έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά σε χλωροφύλλη, η οποία έχει ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης υπερτερούν σε καροτινοειδή λουτεΐνη και σε διαιτητικές ίνες από τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες. Οι κιτρινόσαρκες έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά σε βιταμίνη Α, C και Ε.

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς ξεκίνησε το 1920 στη Ν. Ζηλανδία με τη ποικιλία Hayward. Οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες έκαναν εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και εξετάζονται και αξιολογούνται από ένα Κονσόρτσιουμ Κινεζικό – Ιταλικό, γνωστό ως Consorzio Kiwigold

Εικόνα 2 Κίτρινα ακτινίδια τοι είδους Actinidia chinensis

Ποικιλίες Ακτινιδιάς

Γιάννης Διβανές
i-CON.SHARE, Γεωπόνος MSc

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα