Εικόνα 1. Πράσινα ακτινίδια του είδους Actinidia deliciosa
Αρχικά ξεκίνησε να καλλιεργείτε το είδος Actinidia deliciosa για πολλά χρόνια, το οποίο είναι είδος με πράσινου χρώματος σάρκα. Στη συνέχεια ξεκίνησε η καλλιέργεια του είδους Actinidia chinensis, το οποίο είναι είδος με κίτρινού χρώματος σάρκα.
Οι πρασινόσαρκες ποικιλίες έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά σε χλωροφύλλη, η οποία έχει ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης υπερτερούν σε καροτινοειδή λουτεΐνη και σε διαιτητικές ίνες από τις κιτρινόσαρκες ποικιλίες. Οι κιτρινόσαρκες έχουν πολύ αυξημένα ποσοστά σε βιταμίνη Α, C και Ε.
Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς ξεκίνησε το 1920 στη Ν. Ζηλανδία με τη ποικιλία Hayward. Οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες έκαναν εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και εξετάζονται και αξιολογούνται από ένα Κονσόρτσιουμ Κινεζικό – Ιταλικό, γνωστό ως Consorzio Kiwigold
Εικόνα 2 Κίτρινα ακτινίδια τοι είδους Actinidia chinensis
Γιάννης Διβανές
i-CON.SHARE, Γεωπόνος MSc