Agravia

Μετασυλλεκτικές Επεμβάσεις στην Καλλιέργεια του Βαμβακιού

Μετασυλλεκτικές Επεμβάσεις στην Καλλιέργεια του Βαμβακιού

Το βαμβάκι αποτελεί μια πολύ σημαντική καλλιέργεια στην Ελλάδα και την περίοδο αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συγκομιδής του. Οι καλλιεργητικές επεμβάσεις δεν σταματούν όμως εδώ. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν στον αγρό είτε την επόμενη χρονιά καλλιεργηθεί πάλι βαμβάκι είτε όχι.

Αρχικά, πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των στελεχών και των μη συγκομισθέντων καρυδιών. Έπειτα, γίνεται όργωμα βάθους 20-25 εκ. με υνιοφόρο αλέτρι ώστε να ενσωματωθούν τα υπολείμματα στο χωράφι.

Αυτές είναι δύο από τις πιο σημαντικές κατεργασίες μετά τη συγκομιδή του βαμβακιού και συνίσταται να γίνονται αμέσως μετά τη συγκομιδή γιατί πέρα από την προετοιμασία του αγρού βοηθούν και στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού αλλά και μυκήτων του εδάφους.

Πράσινο Σκουλήκι στο Βαμβάκι

Το πράσινο σκουλήκι έχει 3-4 γενεές ετησίως.  Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους πέφτουν στο έδαφος όπου ανοίγουν πεταλοειδείς στοές με δύο οπές εξόδου στη επιφάνεια του εδάφους στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5 έως 10 εκατοστά) νυμφώνονται.  Η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον αριθμό των πεταλούδων που διαχείμασαν επιτυχώς και εξήλθαν από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Με τις καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται το διάστημα αυτό καταστρέφονται αρκετές από τις εναπομείνασες νύμφες του σκουληκιού στο έδαφος και αναχαιτίζεται έτσι η πληθυσμιακή εξέλιξη της επόμενης χρονιάς.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το υνιοφόρο αλέτρι γίνεται αναστροφή του εδάφους και μεταφορά όσων προνυμφών επέζησαν σε βαθύτερο εδαφικό στρώμα. Έτσι αφενός οι νύμφες μεταφέροντες σε δυσμενές, για την εξέλιξή τους, περιβάλλον και αφετέρου οι πεταλούδες που θα καταφέρουν να εκκολαφτούν δεν θα μπορούν να βρουν οπή εξόδου στην επιφάνεια.

Αυτή η καλλιεργητική τεχνική έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς γίνεται πρόληψη ενάντια στο σκουλήκι του βαμβακιού χωρίς τη χρήση χημικών μέσων, και ταυτόχρονα αποτρέπεται η δημιουργία ανθεκτικότητας των πληθυσμών αυτών. Έτσι ισοσταθμίζεται ενδεχομένως το κόστος των παραπάνω επεμβάσεων.

Πηγή:

blog.farmacon.gr

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα