ΑρχικήΑγροτικά ΝέαΑνταλλαγή Κατ...

Ανταλλαγή Κατιόντων και η Προέλευση Θρεπτικών Στοιχείων στο Έδαφος

Το εδαφικό διάλυμα είναι η σημαντικότερη πηγή θρεπτικών στοιχείων για απορρόφηση από την ρίζα του φυτού. Τα θρεπτικά στοιχεία του εδαφικού διαλύματος πρέπει να αναπληρώνονται από τα εδαφικά σωματίδια καθώς το φυτό με την διαδικασία της απορρόφησης μειώνει τα επίπεδα τους. Η στερεά φάση του εδάφους απελευθερώνει θρεπτικά στοιχεία στο εδαφικό διάλυμα μέσω της διάλυσης ορυκτών του εδάφους και οργανικής ουσίας, μέσω διάλυσης αλάτων και μέσω ανταλλαγής κατιόντων.

Ανταλλαγή Κατιόντων

Τα αρνητικά σωματίδια αργίλου και η στερεά οργανική ουσία συγκρατούν κατιόντα όπως ασβέστιο (Ca2+), μαγνήσιο (Mg2+), κάλιο (Κ+) και ιόντα υδρογόνου (Η+). Τα ανιόντα όπως νιτρικά (NO3), φωσφορικά (HPO4-2), θειικά (SO42-), ιόντα χλωρίου (Cl) και άλλα βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στο εδαφικό διάλυμα. Στο εδαφικό διάλυμα όμως βρίσκονται και κατιόντα που έχουν την δυνατότητα να ανταλλάσσονται με τα κατιόντα που απορροφώνται από τα κολλοειδή του εδάφους και έτσι να λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή κατιόντων.

Στο έδαφος λοιπόν πρέπει και τα οργανικά αλλά και τα ανόργανα στοιχεία να αποσυντεθούν σε ανόργανα στοιχεία προτού μπορέσει το φυτό να τα απορροφήσει.

Στην υδροπονία τα στοιχεία αυτά βρίσκονται απευθείας διαθέσιμα μέσα στο διάλυμα που χρησιμοποιείται για την διαβροχή των ριζών των φυτών.

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE


Πρεπει Να Διαβασετε