Ζημιές από Παγετό στα Εσπεριδοειδή
Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς και είναι πολύ συχνές στην Ελλάδα. Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν ουσιαστικά δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι’ αυτό νεκρώνονται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές. Έτσι μετά από παραμονή επί δύο ώρες στους -2,5 °C παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 °C οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 °C μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οι οφθαλμοί και στους -10 °C νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.
- Λευκό σπαράγγι: Συγκομιδή και Επεξεργασία
- Σπαράγγι, ο “λευκός χρυσός” της Ελλάδας
- Παγκόσμια Ημέρα Νερού
- Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
- Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών
Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE