Η ινδική πολιτεία Sikkim, στα Ιμαλάια, απαγόρευσε τα φυτοφάρμακα και χρησιμοποιεί μόνο βιολογικές καλλιέργειες. Η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση σκέφτεται να το πράξει και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Πέταξαν τα χημικά και μεταμόρφωσαν την περιοχή σε μία πλούσια επίγεια Εδέμ!
Οι αγρότες της Sikkim αποφεύγουν τα χημικά ζιζανιοκτόνα, τα συνθετικά λιπάσματα και τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους.
Όταν η κυβέρνηση της πολιτείας ανακοίνωσε το 2003 τα σχέδια της να απαγορεύσει τα χημικά στις καλλιέργειες, οι αγρότες αντέδρασαν λέγοντας πως αυτό δε γίνεται. Ο αγρότης Karma Bhutia αναφέρει: «Τα 2-3 πρώτα χρόνια η σοδειά μας έπεσε δραματικά. Μας διέλυσε. Όλοι οι νέοι αγρότες σκεφτήκαμε ότι ο σωστός δρόμος δεν ήταν αυτός της βιολογικής γεωργίας». Οι τοπικές αρχές, για να τους καθησυχάσει, τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιώνονταν για τις ζημιές.
Έπειτα όμως από 2-3 χρόνια βιολογικής καλλιέργειας, η παραγωγή άρχισε να έρχεται στα παλιά της επίπεδα.
Μάλιστα όποιος καλλιεργητής χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα στο χωράφι του, έχει ποινή 1.400 δολαρίων ή ακόμα και 3 μήνες φυλάκισης!
Η τοπική κυβέρνηση είναι τόσο αποφασισμένη και σίγουρη.
«Υγιές έδαφος, τροφή υψηλής ποιότητας για τους ανθρώπους, αέρας και νερό απαλλαγμένα από χημικά, διαφύλαξη της βιοποικιλότητας της περιοχής» είναι ανάμεσα στα οφέλη που απαριθμεί ο υπουργός Γεωργίας του Sikkim, Khorlo Bhutia.
Μάλιστα, ο αριθμός των τουριστών εκτοξεύτηκε κατά 70%. Όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή για να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά της, καθώς και τα αποτελέσματα του επιτυχημένου αυτού πειράματος, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας σκέφτεται να επεκτείνει και στην υπόλοιπη χώρα.
Όπως φαίνεται πρόκειται και για κάτι ακόμα…
Στην Ινδία παρατηρήθηκε μία τρομακτική άνοδος στις ασθένειες και τα ποσοστά του καρκίνου σε αγροτικές περιοχές.
Άραγε έχει κάποια σχέση με αυτό, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών στις καλλιέργειες τους;
Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi στηρίζει την προσέγγιση του Sikkim ως ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο τρόπο παραγωγής τροφίμων.
Η Ινδία έχει ήδη περίπου 670.000 βιολογικούς παραγωγούς – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η επέκταση του κλάδου θα μπορούσε να αυξήσει την απασχόληση κατά 30% μέσω των πόρων ανακύκλωσης και της πιστοποίησης, της εμπορίας και της συσκευασίας των προϊόντων, ανέφερε μια κοινοβουλευτική επιτροπή σε έκθεση. Οι αγρότες σε περισσότερες από 15 πολιτείες, αγκαλιάζουν τη βιολογική καλλιέργεια.
“Οι φτωχοί αγρότες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις εισροές για εντατική γεωργία μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την υιοθέτηση βιολογικών μεθόδων”, δήλωσε ο Anil Markandya, Βρετανός περιβαλλοντικός οικονομολόγος.
Η αξία της αγοράς τυποποιημένων βιολογικών προϊόντων το 2018 υπολογιζόταν στα 8 εκατομμύρια δολάρια αλλά μέσα στο 2020 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια.
«Είναι μια σπουδαία στιγμή για την Ινδία» σχολιάζει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Radha Mohan Singh..
Ας γίνει λοιπόν, το αγροτικό μοντέλο του Sikkim, ένα παγκόσμιο παράδειγμα!
Πηγή: votanistas.com