Οι καρποί της τομάτας έχουν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου, το οποίο αυξάνεται κατά το στάδιο της ωρίμανσης του καρπού. Μάλιστα, διεξαγμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρήση τεχνητού φωτισμού LED στο μετασυλλεκτικό στάδιο της καλλιέργειας επηρεάζει σημαντικά τα ποσοστά λυκοπενίου.
Τα επίπεδα λυκοπενίου παρατήρησαν αύξηση κατά 30 με 60% σε καρπούς που εκτέθηκαν σε φωτισμό LED, σε σχέση με καρπούς που δεν εκτέθηκαν. Με μία ώρα μόνο έκθεσης των καρπών σε τεχνητό φωτισμό LED, μετασυλλεκτικά αυξήθηκαν κάποια εμπορικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καθώς και η συγκέντρωση λυκοπενίου.
Συγκεκριμένα, οι καρποί που εκτέθηκαν σε LED με υψηλή αναλογία ερυθρού/υπέρυθρου φάσματος είχαν καλύτερη συνεκτικότητα σε σχέση με τους υπόλοιπους και είχαν αυξημένα επίπεδα λυκοπενίου κατά 41% σε σχέση με τους καρπούς που δεν εκτέθηκαν σε LED με υψηλή αναλογία ερυθρού/υπέρυθρου φάσματος.
Βιβλιογραφία:
Nájera, C. et al. (2018) ‘LED-enhanced dietary and organoleptic qualities in postharvest tomato fruit’, Postharvest Biology and Technology, 145, pp. 151–156. doi: 10.1016/j.postharvbio.2018.07.008.
Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE