
Μια ισχυρή ένδειξη της υψηλής ζήτησης για σιτηρά στην περιοχή της Μεσογείου έδωσε η Τυνησία, η οποία προχώρησε στην αγορά 125.000 τόνων μαλακού σιταριού, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η κρατική υπηρεσία σιτηρών της χώρας (Office des Céréales) εξασφάλισε τις ποσότητες αυτές σε τέσσερα φορτία, σε μια κίνηση που αποτυπώνει την ανάγκη της να καλύψει τις εγχώριες επισιτιστικές της ανάγκες.
Την εξέλιξη αυτή, αν και αφορά άλλη χώρα, την παρακολουθεί στενά η ελληνική αγορά, καθώς οι μεγάλες αγορές από τις χώρες της βόρειας Αφρικής αποτελούν βασικό ρυθμιστή των τιμών και της εμπορικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκούς εμπορικούς οίκους, η αγορά αφορά μαλακό αλευρώδες σιτάρι, το οποίο θα παραδοθεί στη χώρα της βόρειας Αφρικής το επόμενο διάστημα. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η εγχώρια παραγωγή της Τυνησίας, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, δεν επαρκεί για να καλύψει την κατανάλωση, καθιστώντας τις εισαγωγές απαραίτητες.
Η μεγάλη αυτή αγορά στέλνει δύο βασικά μηνύματα προς την αγορά:
Για τον Έλληνα παραγωγό και έμπορο σιτηρών, αποτελεί σημαντική είδηση. Η εμπορική δραστηριότητα από μεγάλους «παίκτες» όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Αλγερία, διατηρεί την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου «ζεστή». Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό σιτάρι, ειδικά το σκληρό, έχει εναλλακτικές εξαγωγικές διεξόδους και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που του δίνει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ.




