fbpx
Home Καλλιέργειες Δενδρώδη Καλλιέργεια Επίδραση Αλατότητας Του Εδάφους στην Καλλιέργεια Κερασιάς

Επίδραση Αλατότητας Του Εδάφους στην Καλλιέργεια Κερασιάς

Επίδραση Αλατότητας Του Εδάφους στην Καλλιέργεια Κερασιάς

Η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της κερασιάς (Prunus avium L.) είναι μεγάλη τόσο παγκόσμια όσο και για την περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα της Ελλάδος. Η κερασιά είναι απαιτητικό σε νερό δένδρο, γι’ αυτό και καλλιεργείται σε αρδευόμενες εκτάσεις. Ωστόσο ελάχιστες είναι οι έρευνες για την αντοχή της στην αλατότητα, ενώ θεωρείται φυτό ευαίσθητο σε καταπόνηση αλάτων.

Η χρήση νερού άρδευσης με υψηλή συγκέντρωση υδατοδιαλυτών αλάτων συνεπάγεται τη δημιουργία αλατούχων εδαφών, όταν η αποστράγγιση και η έκπλυση του εδάφους είναι ανεπαρκείς και η ρυθμιστική ικανότητα του εδάφους είναι χαμηλή. Σε παραθαλάσσιες ξηρές και ημίξηρες περιοχές είναι δυνατόν να παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό είσοδος του θαλασσινού νερού στους υδροφόρους ορίζοντες. Επίσης η υπεράντληση του νερού άρδευσης έχει ως αποτέλεσμα την εισχώρηση του θαλασσινού νερού στους υδροφόρους ορίζοντες.

Αλατότητας Του Εδάφους

Οι περιοριστικοί παράγοντες της αύξησης των φυτών κερασιάς που παρατηρούνται σε συνθήκες αλατότητας είναι τρεις:

α) Η έλλειψη νερού που δημιουργείται από το χαμηλότερο υδατικό δυναμικό που έχει το εξωτερικό διάλυμα σε σχέση με την ρίζα,

β) Η τοξικότητα ιόντων και

γ) Η ανισορροπία ιόντων.

Συνήθως οι τρεις πιο πάνω παράγοντες αλληλοεπικαλύπτονται και είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο τρόπος δράσης του καθενός.

Συνέπεια των πρωταρχικών επιδράσεων της υψηλής συγκέντρωσης αλάτων, προκαλούνται δευτερογενείς επιδράσεις, όπως η οξειδωτική καταπόνηση. Οι συγκεντρώσεις και η σύνθεση των αλάτων, η διάρκεια της έκθεσης, το φυτικό είδος, η ποικιλία, το υποκείμενο, το στάδιο της ανάπτυξης και οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες είναι μερικοί από τους παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στην ανθεκτικότητα των φυτών.

Γενικά η αλατότητα προκαλεί μείωση της αύξησης των φυτών κερασιάς, αύξηση της συγκέντρωσης των τοξικών ιόντων (Na και Cl) όλων των φυτικών τμημάτων και μείωση της συγκέντρωσης Ca, Mg, K. Επίσης η αλατότητα προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης. Οι εκάστοτε μειώσεις εξαρτώνται από την διάρκεια και την ένταση της καταπόνησης. Η κερασιά έχει δυνατότητα ανάκαμψης μετά από μία μικρή σχετικά περίοδο καταπόνησης και με χαμηλή συγκέντρωση NaCl.

Έλενα Μποσνάκη
i-CON.SHARE

banner-ad-we-love-cherry

Must Read

Η Καλλιέργεια Της Φουντουκιάς Λίγα Λόγια

Η Καλλιέργεια Της Φουντουκιάς Λίγα Λόγια Η φουντουκιά ή λεπτοκαρυά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο φυτό και ανήκει στην τάξη...

Βιολογική καλλιέργεια: Η Αντιμετώπιση των Ζιζανίων

Βιολογική καλλιέργεια: Η Αντιμετώπιση των Ζιζανίων Η αντιμετώπιση των ζιζανίων στη βιολογική καλλιέργεια των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, γίνεται με...

Γεωργική Προειδοποίηση Παραγωγών Τομάτας Θερμοκηπίου Κ. Ελλάδος

Γεωργική Προειδοποίηση Παραγωγών Τομάτας Θερμοκηπίου Κ. Ελλάδος Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ...

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Τρόποι Πολλαπλασιασμού

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Τρόποι Πολλαπλασιασμού Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και...

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται

Καλλιέργεια Καστανιάς: Όσα Πρέπει να Γνωρίζεται Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα...