Agravia

Τσάι Matcha: Το Νέο Trend της Ιαπωνικής Φύσης

Το τσάι matcha που το όνομά του σημαίνει «τσάι σε σκόνη»,  είναι μια υψηλής ποιότητας ποικιλία πράσινου τσαγιού που συναντάται μόνο στην Ιαπωνία όπου και  αποτελεί σημαντικό παραδοσιακό ρόφημα.  Παρασκευάζεται από τα πιο νεαρά και τρυφερά φύλλα του φυτού Camellia sinensis και τόσο η γεύση όσο και η μυρωδιά του θυμίζουν γρασίδι ή σπανάκι.

Η ιδέα του τσαγιού σε σκόνη ξεκινά γύρω στο 1100 από τον Ιάπωνα Zen μοναχό Eisai και από τότε περιλαμβάνεται στην παραδοσιακή τελετή του τσαγιού, γνωστή ως chanoyu ή chado. Αν και το τσάι ήταν γνωστό στην Ιαπωνία από το 800 μ.Χ. περίπου, η καλλιέργεια και η κατανάλωσή του δεν ήταν διαδεδομένες πριν την εποχή του Εisai, σύμφωνα με τον οποίο «το matcha είναι η απόλυτη πνευματική και ιατρική θεραπεία και έχει την ικανότητα να κάνει τη ζωή πιο πλήρη και ολοκληρωμένη».  Η παραγωγή του ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή και το απολάμβαναν αρχικά μόνο οι βασιλείς και οι πολεμιστές Σαμουράι.  Στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται ευρέως και σε παγωτά, γλυκά αλλά και σε φαγητά.

Το matcha, premium πράσινο τσάι σε σκόνη από την Ιαπωνία. Προσφέρει εκτός από πνευματική εγρήγορση και διαύγεια, ισχυρότερο ανοσοποιητικό και αποτοξίνωση. Πλούσιο σε πολυφαινόλες και κατεχίνες χαλαρώνει αλλά και συμβάλλει ευεργετικά στην πρόληψη και την καταπολέμηση.

Μεταξύ άλλων, των ιογενών λοιμώξεων, του διαβήτη τύπου 2, της χοληστερίνης και συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής και γαστρεντερικής υγείας. Ακολουθώντας την αρχαία τεχνική, τα φύλλα του φυτού σκεπάζονται με ειδικές ψάθες 30 μέρες, και πριν τη συγκομιδή για να αποφευχθεί το ηλιακό φως. Με τον τρόπο αυτό, τα επίπεδα χλωροφύλλης και αμινοξέων των φύλλων αυξάνονται. Στη συνέχεια, τα φύλλα συλλέγονται και ατμίζονται, για να σταματήσει η ζύμωση, και αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες σε λεπτή σκόνη.

To τσάι matcha περιέχει 137 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο πράσινο τσάι. Λόγω τόσο της συγκεκριμένης διαδικασίας παραγωγής του αλλά και του ότι καταναλώνουμε όλο το φύλλο του και όχι μόνο το εκχύλισμα. Εκτός από τις βιταμίνες Α, Β, και C, τα μέταλλα που περιέχει, το  matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά  και κατεχίνες και καροτένια. Περιέχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από ένα απλό πράσινο τσάι και θεωρείται ρόφημα-υπερτροφή.

Επίσης και μια ουσία που ονομάζεται EGCg και η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Λόγω της L-θεανίνης, ενός φυσικού αμινοξέος, χαλαρώνει χωρίς να προκαλεί υπνηλία και δημιουργεί μια ήρεμη εγρήγορση. 

Η συμπυκνωμένη ποσότητα των ωφέλιμων στοιχείων του έχει συσχετιστεί με:

  • Την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους
  • Την προστασία του συκωτιού
  • Την πρόληψη χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου των καρδιαγγειακών, του διαβήτη, ακόμα και μορφών καρκίνου
  • Την αποτελεσματική και φυσική αποτοξίνωση
  • Την ηρεμία του πνεύματος, τη βελτίωση της διάθεσης και της συγκέντρωσης και τη σωματική χαλάρωση
  • Την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα
  • Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Το τσάι Matcha, εκτός από τσάι, μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε χυμούς, σαλάτες, φρουτοσαλάτες ή και στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα.

Πηγή: itrofi.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα