Η επιλογή της τοποθεσίας του νέου οπωρώνα ακτινιδιάς πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Η καλλιέργεια του ακτινίδιου ευδοκιμεί σε περιοχές με σχετικά ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια με υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία. Επίσης, τα δένδρα αυτά είναι ευαίσθητα στους δυνατούς ανέμους, ειδικά την περίοδο της άνοιξης που αναπτύσσονται οι κληματίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπασίματα στους βλαστούς και εκτεταμένη πτώση φύλλων. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η φύτευση της ακτινιδιάς σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε περιοχές που επικρατούν έντονοι άνεμοι.
Η ακτινιδιά ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά και γόνιμα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ακόμα τα εδάφη πρέπει να είναι πλούσια σε οργανική ουσία.
Η φύτευση της ακτινιδιάς είναι προτιμότερο να γίνεται σε σχετικά όξινα εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και το pH να κυμαίνεται από 5,5 μέχρι 7, ενώ σε εδάφη που έχουν υψηλό pH και μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, αναμένεται να παρουσιαστεί έλλειψη διάφορων στοιχείων όπως μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και βορίου.
Η ακτινιδιά μπορεί να φυτευτεί ως γυμνόριζο φυτό, δηλαδή χωρίς μπάλα χώματος στη ρίζα, από τέλη φθινοπώρου ως τα τέλη χειμώνα που το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο. Φυτεύεται, επίσης, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, αρκεί τα φυτά να έχουν ριζώσει σε γλάστρες.
Κατά τη φύτευση, είναι απαραίτητο κάθε 5-6 δένδρα θηλυκών ακτινιδίων, να φυτεύεται και ένα αρσενικό ακτινίδιο, ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η επικονίαση, καθώς η γονιμοποίηση του φυτού γίνεται με τον άνεμο ή μέσω των μελισσών.
Τέλος, οι προτεινόμενες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς, ανάλογα με το σχήμα διαμόρφωσης είναι οι εξής: