ΑρχικήΑγροτικά ΝέαΠορτοκάλια: Α...

Πορτοκάλια: Ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς

Κατά τη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο, η ζήτηση για πορτοκάλια εκτινάχθηκε, μια ανάπτυξη της αγοράς από την οποία επωφελήθηκε περισσότερο το νότιο ημισφαίριο. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, η αγορά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχει σταθεροποιηθεί και η ζήτηση δεν είναι τόσο υψηλή όσο πριν από μερικούς μήνες. Αυτή η επιβράδυνση της ζήτησης υπήρξε αιτία απογοήτευσης στην Ισπανία, όπου αρχικά περίμεναν να διατηρηθεί η υψηλή ζήτηση. Συνέπεια της μείωσης της ζήτησης, ήταν η πτώση των τιμών.

Πορτοκάλια Ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής Αγοράς

Ολλανδία

Σύμφωνα με έναν ολλανδό εισαγωγέα, υπάρχει σήμερα μια καλή ζήτηση για πορτοκάλια. Ωστόσο, οι πωλήσεις χυμού πορτοκαλιών, ειδικότερα, μειώθηκαν λόγω του κλεισίματος του τομέα τροφοδοσίας. Η πώληση πορτοκαλιών για φρέσκια κατανάλωση είναι ακμάζουσα.

Βέλγιο

Η ζήτηση για πορτοκάλια είναι επί του παρόντος σε κανονικό επίπεδο. Δεν είναι πλέον τόσο υψηλή όσο κατά το πρώτο lockdown, αλλά είναι πολύ πιο σταθερή.

Γερμανία

Ο καλύτερος καιρός, ευνοϊκός για τις πωλήσεις πορτοκαλιών. Η ξαφνική άφιξη του χειμωνιάτικου καιρού είναι πολύ ευνοϊκή για τις πωλήσεις εσπεριδοειδών. Η προσφορά και η ζήτηση είναι ισορροπημένες σε γενικές γραμμές.

Μακροπρόθεσμα, η κυριαρχία της Ισπανίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πορτοκαλιών φαίνεται να αυξάνεται. Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος όγκος εξαγωγών στη Γερμανία κυμάνθηκε περίπου 370.000 τόνους, με μέγιστο το 2015 (401.714 τόνοι). Η Νότια Αφρική φαίνεται τώρα να ξεπέρασε την Ιταλία στη μάχη για τη δεύτερη θέση (33.424 τόνοι, σε σύγκριση με 26.340 τόνους το 2019). Εκτός από αυτά, μόνο η Ελλάδα, με συνολικό όγκο εξαγωγών 13.701 τόνων το 2019, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο.

Γαλλία

Χαμηλότερη ζήτηση από ό, τι κατά το πρώτο lockdown. Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία είναι παρόν στη γαλλική αγορά. Η σεζόν ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες. Όσον αφορά την πορτογαλική παραγωγή, οι όγκοι είναι αρκετά καλοί, αλλά τα μεγέθη των φρούτων είναι μικρότερα από πέρυσι. Η κατανάλωση στη Γαλλία βρίσκεται σε αρκετά φυσιολογικό επίπεδο, πολύ χαμηλότερη από ό, τι τον πρώτο μήνα του lockdown, τον Μάρτιο.

Ιταλία

Οι πωλήσεις πάνε καλά. Η ιταλική σεζόν για το πορτοκαλί ξεκίνησε τον Νοέμβριο με τα κανονικά γλυκά πορτοκάλια. Στις περισσότερες ιταλικές περιοχές, η τρέχουσα σεζόν χαρακτηρίζεται από την επικράτηση μικρών μεγεθών που έχει μειώσει τις τιμές. Η επίτευξη καλών πωλήσεων αυτή τη σεζόν θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: την ποιότητα της παραγωγής (που είναι καλή φέτος), τις καιρικές συνθήκες και τη δυναμική της αγοράς, με τη βιομηχανία μεταποίησης να απορροφά το πλεόνασμα των μικρών φρούτων.


Πρεπει Να Διαβασετε