Agravia

Η Καλλιέργεια Κερασιάς στη Βαλκανική: Το Success Story Της i-CON.SHARE

Η i-CON.SHARE είναι μια εταιρεία αγρονομικών υπηρεσιών, η οποία εστιάζει στην υποστήριξη και τη συμβουλευτική σε επαγγελματίες της γης, έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, με τρόπο αειφορικό και επικερδή. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των Ελλήνων γεωτεχνικών επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζεται, καθώς και την εξειδίκευσή τους, η i-CON.SHARE είναι σε θέση να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την καλλιέργεια της Κερασιάς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η δράση της i-CON.SHARE με τους Γεωπόνους / Συμβούλους της στην καλλιέργεια της Κερασιάς ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, με μεγαλύτερη δράση στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία, χώρες οι οποίες είναι στην πρώτη δεκάδα των χωρών-παραγωγών Κερασιών και Βύσσινων στην Ευρώπη, στη Βουλγαρία, η οποία είναι μία ανερχόμενη αγορά και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια του κερασιού και του βύσσινου, π.χ. Σερβία, Μαυροβούνιο κλπ.

 

Οι παραγωγοί σ’ αυτές τις χώρες δεν είναι απλοί εργάτες της γης, αλλά είναι επενδυτές, οι οποίοι αποφάσισαν συνειδητά να επενδύσουν στην αγροτική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια από τους ιδιοκτήτες αυτών των μεγάλων κτημάτων, υποβοηθούμενη και από τους κρατικούς φορείς, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους και κατά συνέπεια πιο κερδοφόρες, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το ROI (Return On Investment), δηλαδή η απόδοση των επενδύσεών τους.

Αυτό συνέβη σε διάφορες δυναμικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας της Κερασιάς, όμως έλειπε η τεχνογνωσία. Οι τοπικοί σύμβουλοι, Γεωπόνοι και μη, οι οποίοι παρακολουθούσαν αυτές τις μεγάλες φάρμες, είχαν ρόλο περισσότερο εκτελεστικό και όχι συμβουλευτικό, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκείς για τόσο μεγάλες επενδύσεις. Έτσι, οι επιχειρηματίες / επενδυτές αποφάσισαν να αγοράσουν τη γνώση και την εμπειρία από άλλα κράτη, όπως η Γερμανία, η Ιταλία κλπ.

Η Ελλάδα μπήκε στο κάδρο της συμβουλευτικής τα τελευταία επτά χρόνια με τους εξαιρετικά έμπειρους Συμβούλους της i-CON.SHARE. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να αποδειχθεί η γνώση και η εμπειρία των Ελλήνων τεχνικών, οι οποίοι κρίθηκαν στην αρχή σε μικρή κλίμακα, διότι δοκιμάστηκαν οι συμβουλές τους σε μικρά κομμάτια των εκμεταλλεύσεων, συγκρίθηκαν με τους συμβούλους των άλλων χωρών, κέρδισαν σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα ποσοστά των εκμεταλλεύσεων που αναλάμβανε η i-CON.SHARE μεγάλωναν, μέχρι που έφτασαν στις περισσότερες περιπτώσεις το 100%!

Έτσι, φτάσαμε σήμερα οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι παραγωγοί κερασιών και βύσσινων σ’ αυτά τα κράτη να βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη συμβουλευτική ομάδα της i-CON.SHARE, όσον αφορά στις τακτικές καλλιέργειας (επιλογή υποκειμένων, επιλογή ποικιλιών, συστήματα διαμόρφωσης, κλαδέματα, θρέψη, φυτοπροστασία κλπ.) σε όλα τα βλαστικά στάδια, ακόμη και στη μετασυλλεκτική μεταχείριση των φρούτων. Την ομάδα αυτή την αποτελούν Γεωπόνοι σπεσιαλίστες της καλλιέργειας του Κερασιού από το Νομό Πέλλας (Βαγγέλης Μάινος, Σταύρος Χατζηβασιλειάδης, Γιάννης Ινεμπολίδης, Σπύρος Γαβριηλίδης κ.ά.).

Επιστέγασμα αυτής της σκληρής δουλειάς και των πολλών ετών εμπειρίας των συμβούλων της i-CON.SHARE ήταν η απονομή του τίτλου του Αγρότη της Χρονιάς 2019 στον Istvan Nemesnyik, CEO της MEDIFRUCT και της HUNAPFEL, των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής κερασιών και βύσσινων στην Ουγγαρία.

Τα τελευταία χρόνια, με τη συμβουλευτική της i-CON.SHARE, o Istvan Nemesnyik πέτυχε πολλαπλά μεγαλύτερες αποδόσεις, με αισθητά καλύτερη ποιότητα παραγομένων προϊόντων, πράγμα που το αποδεικνύουν τα ισχυρά συμβόλαια τα οποία υπέγραψε με τα μεγαλύτερα supermarkets της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών.

Στη Ρουμανία, δε, η i-CON.SHARE συνεργάζεται στην καλλιέργεια του Κερασιού με τη HORTIFRUCT, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγό Κερασιών στη χώρα, της οποίας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (διάφορες καλλιέργειες), αγγίζουν τα 45.000 εκτάρια (450.000 στρέμματα) συνολικά.

Οι εκτάσεις, οι οποίες παρακολουθούνται από τους σπεσιαλίστες της i-CON.SHARE είναι τεράστιες σε σχέση με τις εκτάσεις των μεγαλύτερων κτημάτων στην Ελλάδα, και αυτό κάνει τις υπηρεσίες της πολύ σημαντικές, διότι οποιαδήποτε συμβουλή ή επέμβαση, ακόμη και στην μικρότερη λεπτομέρειά της, μεταφράζεται σε μεγάλα χρηματικά ποσά στις φάρμες αυτές.

Χάρη στους Έλληνες γεωπόνους / Συμβούλους της i-CON.SHARE, η Ελλάδα δεν εξάγει πια μόνον αγροτικά προϊόντα, αλλά και τεχνογνωσία. Οι επιχειρηματίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δοκίμασαν την ποιότητα των υπηρεσιών της i-CON.SHARE, συνέκριναν και κατέταξαν την εταιρεία μας στις πρώτες θέσεις της αγοράς συμβουλευτικής της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι η τεχνογνωσία αυτή θα μπορούσε να αγοραστεί από τους ενδιαφερόμενους και από άλλες χώρες, πιο ανεπτυγμένες από την Ελλάδα, πράγμα που κάνει το εγχείρημα της i-CON.SHARE ακόμη πιο σημαντικό και τη χώρα μας ανταγωνιστική πλέον και στις αγορές υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, ο τομέας της συμβουλευτικής είναι ακόμη στα σπάργανα, παρόλα αυτά, οι Έλληνες παραγωγοί, είναι οι εν δυνάμει καλύτεροι παραγωγοί Κερασιού στα Βαλκάνια, έχοντας τους πιο έμπειρους και πιο αξιόπιστους Γεωπόνους / Συμβούλους της i-CON.SHARE κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, πράγμα που κάνει την υπηρεσία της συμβουλευτικής γρηγορότερη, ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα