Agravia

Στα ύψη η φετινή παραγωγή σίτου και κριθαριού

Στα ύψη η φετινή παραγωγή σε σιτάρι και κριθάρι

Το χτύπημα του φαινομένου Daniel στη Θεσσαλία είναι πλέον ορόσημο για να μετρούν οι αγρότες του κάμπου τις σοδειές τους κάθε χρονιά που περνάει.
Φέτος για τους παραγωγούς σίτου ήταν η πρώτη χρονιά μετά τον καιρικό Αρμαγεδδών, που είδαν καλές παραγωγές σαν και αυτές του Ιουνίου του 2023, δηλαδή του τελευταίου θερισμού, πριν την εκδήλωση της μεγαλύτερης πλημμύρας που έζησε η περιοχή εκείνο το Σεπτέμβριο.

Με οδηγό το 2023

Κατά κύριο λόγο ο Θεσσαλικός Κάμπος καλλιεργεί σκληρό σιτάρι και ελάχιστο μαλακό, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και το μαλακό σιτάρι είναι γνωστό πως απαιτεί ψυχρότερα κλίματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2023 καλλιεργήθηκαν στο Θεσσαλικό κάμπο 111.158 στρέμματα, που απέδωσαν 32.784 τόνους μαλακού σίτου. Για την παραγωγή σκληρού σίτου, 957.081 στρέμματα καλλιεργειών απέδωσαν 342.684 τόνους. Σύμφωνα με τους αγρότες, έλαβαν εκείνη τη χρονιά κατά μέσο όρο έως και 600 κιλά ανά στρέμμα.

Από 600 έως 800 κιλά οι φετινές αποδόσεις

Τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή σχεδόν 10 μήνες μετά τον Daniel, στο Θεσσαλικό Κάμπο, οι αγρότες καλλιέργησαν σχεδόν μόλις το 40% των εκτάσεων που είχαν σπείρει το 2023. Εκείνη την χρονιά παρατήρησαν τεράστια «βουτιά» στην παραγωγή, καθώς πολλά αγροτεμάχια είτε ήταν ακόμη κάτω από το νερό, είτε ακόμη ήταν ακατάλληλα για οποιαδήποτε καλλιέργεια λόγω των φερτών υλικών.

Όμως φέτος η παραγωγή φαίνεται να επιστρέφει στα επίπεδα του 2023.
Μάλιστα οι αγρότες αναφέρουν πως όταν μετρήσουν τις ποσότητες, ίσως να έχουν ξεπεράσει και αυτήν τη χρονιά σε παραγωγή, που είναι η τελευταία πριν τον Daniel.
Τα κριθάρια που αλώνισαν πρώτα μέσα στον Ιούνιο είχαν πραγματικά πολύ καλή παραγωγή, δίνοντας αποδόσεις που ξεπερνούσαν τα 600 κιλά ανά στρέμμα.
«Χρυσή» χαρακτηρίζουν επίσης την παραγωγή σκληρού σίτου, που σε κάποιες έφτασε τα 600 ανά στρέμμα και, στην περιοχή των Φαρσάλων, σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και τα 800 κιλά. Επιπλέον αναφέρουν πως η παραγωγή είναι ίσως η ποιοτικά καλύτερη των τελευταίων 10 ετών. Στον όγκο και την ποιότητα της παραγωγής συντέλεσαν και οι βροχοπτώσεις της άνοιξης. Αν κοιτάξει κανείς το σιτάρι της φετινής χρονιάς, θα διακρίνει αυτό το μοναδικό χρυσαφένιο χρώμα, δείγμα της ποιότητας της παραγωγής.

Στον... πάτο οι τιμές

Κι ενώ στο Θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν χαμόγελα για τη μαζική και ποιοτική παραγωγή, στον αντίποδα υπάρχει προβληματισμός για τις τιμές σε κριθάρι και σίτο. Οι πρώτες συμφωνίες για το κριθάρι έχουν κλείσει στα 14 λεπτά το κιλό και στο σκληρό σίτο στα 23-24 λεπτά ανά κιλό. Τιμές που απλά δίνουν στους αγρότες τα έξοδα παραγωγής και τίποτε άλλο. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, στη γειτονική μας Τουρκία η τιμή εκκίνησης για το σιτάρι είναι στα 35 λεπτά ανά κιλό.

Αυτή η κατάσταση ωθεί τους αγρότες να τηρούν στάση αναμονής και να μην παραδίδουν το κριθάρι και το σιτάρι στους εμπόρους, αλλά να το κρατούν στις αποθήκες τους, προσπαθώντας να πετύχουν καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα