Σε μια καινοτόμα συνεργασία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata), ενός εντόμου που απειλεί κρίσιμες καλλιέργειες εκτός της ελαιοκαλλιέργειας.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει αναπτύξει ψηφιακές παγίδες εντόμων, τις οποίες τοποθέτησε σε πραγματικές συνθήκες πεδίου.
Οι παγίδες αυτές:
Το επόμενο διάστημα, οι δύο ερευνητικές ομάδες θα προχωρήσουν σε κοινά πειράματα, για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της ψηφιακής παγίδας στη διαχείριση του πληθυσμού της μύγας της Μεσογείου .
Η συνεργασία δε σταματά στις παγίδες! Οι δύο ομάδες θα συνεργαστούν και στην ανάπτυξη λογισμικών πρόβλεψης, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της εξέλιξης του εντόμου σε πραγματικές συνθήκες.
Αυτό σημαίνει:
Η συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανοίγει νέους δρόμους στη γεωργική τεχνολογία και την προστασία των καλλιεργειών από επιβλαβή έντομα. Η χρήση ψηφιακών παγίδων και έξυπνων λογισμικών υπόσχεται ακριβέστερη πρόληψη και διαχείριση, βάζοντας τις ελληνικές καλλιέργειες σε τροχιά καινοτομίας.