Agravia

Ψηφιακές παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου

Ψηφιακές παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου - Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σε μια καινοτόμα συνεργασία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώνουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata), ενός εντόμου που απειλεί κρίσιμες καλλιέργειες εκτός της ελαιοκαλλιέργειας.

Η τεχνολογία πίσω από τη συνεργασία

Η ομάδα του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει αναπτύξει ψηφιακές παγίδες εντόμων, τις οποίες τοποθέτησε σε πραγματικές συνθήκες πεδίου.
Οι παγίδες αυτές:

  • Παρακολουθούν την παρουσία εντόμων απειλής σε καλλιέργειες.
  • Στέλνουν δεδομένα για άμεση διαχείριση.
  • Στοχεύουν στη μείωση των ζημιών και της χρήσης φυτοφαρμάκων.

 

Το επόμενο διάστημα, οι δύο ερευνητικές ομάδες θα προχωρήσουν σε κοινά πειράματα, για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της ψηφιακής παγίδας στη διαχείριση του πληθυσμού της μύγας της Μεσογείου .

Προοπτικές της έρευνας

Η συνεργασία δε σταματά στις παγίδες! Οι δύο ομάδες θα συνεργαστούν και στην ανάπτυξη λογισμικών πρόβλεψης, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της εξέλιξης του εντόμου σε πραγματικές συνθήκες.
Αυτό σημαίνει:

  • Βελτίωση στη λήψη αποφάσεων από τους παραγωγούς.
  • Μείωση των οικονομικών ζημιών.
  • Προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.

Η συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανοίγει νέους δρόμους στη γεωργική τεχνολογία και την προστασία των καλλιεργειών από επιβλαβή έντομα. Η χρήση ψηφιακών παγίδων και έξυπνων λογισμικών υπόσχεται ακριβέστερη πρόληψη και διαχείριση, βάζοντας τις ελληνικές καλλιέργειες σε τροχιά καινοτομίας.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα