fbpx
Home Αγροτικά Νέα Πατατοκαλλιέργεια Νάξου: σε Κίνδυνο Βάζει η Τιμολόγηση των Διακινητών

Πατατοκαλλιέργεια Νάξου: σε Κίνδυνο Βάζει η Τιμολόγηση των Διακινητών

Πατατοκαλλιέργεια Νάξου σε Κίνδυνο Βάζει η Τιμολόγηση των Διακινητών

Σήµα κινδύνου ακόµα και για την ύπαρξη της πατατοκαλλιέργειας στη Νάξο, εκπέµπει η φετινή χρονιά και ο τρόπος µε τον οποίο εξελίσσεται η αγορά, βάσει της πολιτικής των ντόπιων διακινητών, σε ένα προϊόν το οποίο χαίρει µεγάλης εκτίµησης από τους καταναλωτές πανελλαδικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους πατατοπαραγωγούς του νησιού να παραλαµβάνουν τα πρώτα τιµολόγια για το προϊόν που παρέδωσαν φέτος στους παραλήπτες του προϊόντος και να µην πιστεύουν στα µάτια τους. Το ρεπορτάζ λέει ότι µετά την αρχική αφαίρεση των ξένων υλών, οι ιδιωτικές µονάδες τυποποίησης που δραστηριοποιούνται στο νησί, προβαίνουν και σε δεύτερη αφαίρεση βάρους της τάξεως του 15% (επί του καθαρού παραδοτέου)  για να κάνουν επ’ αυτού την πράξη µε τελική τιµή παραγωγού τα 25 λεπτά.

Να σηµειωθεί ότι η τιµή της πατάτας στη Νάξο του προηγούµενα χρόνια ξεπερνούσε τα 60 λεπτά το κιλό, κι αυτό χωρίς να γίνεται αυτή η αφαίρεση στο βάρος των φορτίων που παραδίδονταν.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση των παραγωγών που δυσικολεύονται να κατανοήσουν την τακτική εκ µέρους των αγοραστών του προϊόντος, όταν µάλιστα είναι η δεδοµένη η ζήτηση για την πατάτα Νάξου στη µεγάλη αγορά της Αθήνας και η τιµή που αναγράφεται στους πάγκους µε τη µαναβική των σούπερ µάρκετ δεν δικαιολογεί αυτή την αντιµετώπιση, δηλαδή την εκµετάλλευση των παραγωγών. 

Καλλιεργητής µε τον οποίο συνοµίλησε η Agrenda εκφράζει την απογοήτευσή του για την περιφρόνηση που δείχνουν στο προϊόν οι «παράγοντες» του χώρου, συµπεριλαµβανοµένης, όπως λέει και της τοπικής τοπικής Ένωσης. Η τελευταία, λέγεται, επιχειρεί να κλείσει µέσα από τη φετινή διαχείριση της πατάτας κάποια από τα µεγάλα οικονοµικά ανοίγµατα που έχει κάνει µε επενδύσεις σε άλλα πεδία.

Έτσι οι πληροφορίες θέλουν και την τοπική ΕΑΣ να µην απέχει πολύ από την τακτική των ιδιωτών εµπόρων-συσκευαστών, οι οποίοι καταφέρνουν µε την τιµολογιακή τους πολιτική να συµψηφίζουν τα εκκαθαριστικά τιµολόγια προς τους παραγωγούς µε τις χρεώσεις που εν τω µεταξύ τους έχουν κάνει για  πατατόσπορο και αγροτικά εφόδια. Υπάρχουν µάλιστα παραγωγοί, που στο τέλος βγαίνουν χρεώστες.  

Ούτε την τύχη  της Μεσσηνίας;

Να αναφερθεί εδώ ότι η πατάτα της Νάξου δεν έχει περιληφθεί µέχρι στιγµής στο σχεδιασµό του υπουργείου για την ειδική ενίσχυση των πατατοκαλλιεργητών λόγω κορωνοϊού. Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει µετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη µε εκπροσώπους καλλιεργητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και τη Μεσσηνία, στη διάρκεια της οποίας δόθηκε και η σχετική υπόσχεση. (βλεπε φύλο Agredna 8-9 Αυγούστου). Μόνο µετά από επικοινωνία µε καλλιεργητές της Νάξου ο κ. Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόµενο να επανεξετάσει το θέµα.

Πηγή: agronews.gr

We Love Pistacchio
We Love Pistacchio

Must Read

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ. Πρόγραμμα για νέους αγρότες, με υψηλότερο όριο χρηματοδότησης, αλλά και...

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική «Curing» : Μία βασική στρατηγική...

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι Το «τέλειο» σνακ, είναι από τους καλύτερους...

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα;

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα; Το μαγείρεμα των τροφών μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους,...

Το Σέλινο και τα Οφέλη του

Το Σέλινο και τα Οφέλη του Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το κατά πόσο υπάρχουν τροφές με αρνητικό ισοζύγιο...