ΑρχικήΑγροτικά ΝέαΈνταση Φωτός ...

Ένταση Φωτός και Συνολικός Φωτισμός σε Καλλιέργειες Θερμοκηπίου

Όταν αναφερόμαστε στην μονάδα μέτρησης της PAR ακτινοβολίας αναφερόμαστε στην ένταση του φωτός και στο σύνολο του. Η ένταση του φωτός είναι το ποσό του φωτός ανά δευτερόλεπτο ενώ το σύνολο του φωτός είναι το σύνολο του σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διαστημα.

Συνολικός Φωτισμός σε Καλλιέργειες Θερμοκηπίου

Για να κατανοήσουμε τις απαιτήσεις των φυτών σε φως πρέπει να γνωρίζουμε πόσο φως λαμβάνουν τα φυτά ανά ημέρα. Αυτό το μέγεθος το ονομάζουμε DLI (Daily Light Integral) μετρούμενο σε mol/m2 day . Μπορούμε να υπολογίσουμε το DLI με την παρακάτω εξίσωση:

DLI= (PPFD X Photoperiod X 3600)/1000000

Εάν γνωρίζουμε το DLI μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα την καλλιέργεια μας.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ελάχιστές και οι βέλτιστες τιμές για κάποιες καλλιέργειες. Γνωρίζοντάς αυτά τα δεδομένα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις κατάλληλες για την βέλτιστη απόδοση της καλλιέργειας μας. Για παράδειγμα εάν το DLI είναι χαμηλότερο από το απαιτούμενο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον τεχνιτό φωτισμό του θερμοκηπίου μας ή εάν το DLI είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα βέλτιστα η ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας είναι πού πιθανή οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε την χρήση συστημάτων σκίασης του θερμοκηπίου μας.

ΚαλλιέργειαΕλάχιστο DLI (mol/m2 day)Βέλτιστο DLI (mol/m2 day)
Μαρούλι1217
Μικροσαλάτες12
Φράουλα1720
Πιπεριά2030
Αγγούρι1530
Τομάτα2030

Ηλίας Παπαδόπουλος
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE


Πρεπει Να Διαβασετε