Agravia

Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τα Mealybug

Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τα Mealybug

Τα Mealybug είναι γνωστά ως κοκκωειδή και κατατάσσονται με βάση τους εντομολογικούς κανόνες στα Ημίπτερα έντομα. Κάποια έντομα που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία είναι το Planococcus citri, Planococcus ficus, Pseudococcus longispinus και άλλα πολλά.

Επιστημονική ονομασία: Pseudococcidae
Υψηλότερη κατηγορία ταξινόμησης: Κελυφοειδές έντομο
Σειρά: Ημίπτερα
Οικογένεια: Ψευδοκοκκίδες; Richard Heymons, 1915
Συνομοταξία: Αρθρόποδα
Δευτερεύουσα τάξη: Στερνόρρυγχα

Αυτά τα έντομα προσβάλουν πληθώρα από φυτά και δέντρα αλλά αυτά που απασχολούν ιδιαίτερα τους παραγωγούς στον ελλαδικό χώρο είναι τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια. Και στις δύο περιπτώσεις η ύπαρξη τους στο καρπό θα κάνει το προϊόν μη εμπορικό.

Mealybug

Γενικά, τα κοκκοειδή  είναι παράσιτα που απορροφούν χυμό συνήθως σε προστατευμένα μέρη του φυτού όπως ο άξονας των φύλλων ή κάτω από φλοιό του δέντρου. Τα ενήλικα θηλυκά έχουν μήκος περίπου 4mm, σχήμα τηγανίτας και γκριζωπό ροζ χρώμα. Ωστόσο, φαίνονται λευκοί καθώς εκκρίνουν κερί σε σκόνη πάνω από το σώμα τους και γύρω από τις περιοχές όπου τρέφονται. Τα αυγά τοποθετούνται στο κερί που έχει εναποθέσει το θηλυκό.

Οι μεγάλες προσβολές μπορούν να αποδυναμώσουν τα φυτά και να προκαλέσουν πτώση των φύλλων. Οι εκκρίσεις των εντόμων παράγουν μελιτώματα τα οποία σε υψηλή ένταση στάζει και δίνει την αίσθηση ότι είναι σαν μέλι. Αυτό είναι κακό διότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να αναπτυχθούν μύκητες σε εκείνη τη περιοχή να προσβάλουν το φυτό μας.

Ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι είτε χημικός είτε βιολογικός. Στη λύση με χημικά σκευάσματα πρέπει να δίνουμε προσοχή στις ετικέτες πριν το χρησιμοποιήσουμε και να είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τη βιολογική μεταχείρισή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρπακτικό σκαθάρι Cryptolaemus montrouzieri που τρώει και ενήλικα και αυγά. Μια παρασιτική σφήκα Leptomastix dactylopi. Καθώς επίσης να γίνει και χρήση παρεμποδιστών σύζευξης.

Ο κύκλος ζωής του Planococcus ficus.

Εικόνα 1. Ο κύκλος ζωής του Planococcus ficus.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα