Agravia

Το Μάρτιο η Απογραφή Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων

Στις 22 Μαρτίου θα ξεκινήσει η απογραφή γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουνίου. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή φιλοδοξεί μέσα σε τρεις μήνες να απογράψει το σύνολο της αγροτικής έκτασης σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της χώρας μας. 

Πρόκειται για μια διαδικασία που διενεργείται σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), όπως αυτές αναφέρονται στο αναλυτικό εγχειρίδιο «Παγκόσμιο Πρόγραμμα για την Απογραφή Γεωργίας- Κτηνοτροφίας 2020» (WCA – Word Programme for the Census of Agriculture 2020).

Σκοπός της απογραφής είναι η συλλογή αντικειμενικών ποσοτικών πληροφοριών που αφορούν στη διάρθρωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με στόχο τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών της δομής όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Ειδικότερα, επιχειρείται η συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα χαρακτηριστικά των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη διαχείριση και τη διάρθρωσή τους, τις λοιπές δραστηριότητες της εκμετάλλευσης, την απασχόληση σε αυτές και το γεωχωρικό εντοπισμό της εκμετάλλευσης.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την απογραφή θα χρησιμοποιηθούν για εθνικές αλλά και ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες υποχρεώσεις της χώρας μας προς Διεθνείς Οργανισμούς. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν είναι απαραίτητα για τη χάραξη της αγροτικής, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα και για τον καθορισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρακολούθηση της εφαρμογής των νέων μέτρων για την αγροτική ανάπτυξη.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (Covid-19), απαιτήθηκε ειδικός σχεδιασμός της απογραφικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνεται μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά/ κοινοτικά καταστήματα, ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω web εφαρμογής που αναπτύχθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Εδώ

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα