Agravia

Μύρτιλο το Βακκίνιο, Κοινώς «Μύρτιλο»

Το Μύρτιλο (Vaccinium myrtillus, Βακκίνιον ο μύρτιλλος) είναι φυτό χαμηλής ανάπτυξης και ανήκει στην οικογένεια των Ερεικοειδών.

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Μαγνολιόφυτα)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Μαγνολιόψιδα)
Τάξη: Ερεικώδη (Ericales)
Οικογένεια: Ερεικοειδή (Ericaceae)
Γένος: Vaccinium (Βακκίνιον)
Είδος: V. myrtillus

Το μύρτιλο είναι αυτοφυές φυλλοβόλο πολυετές θαμνώδεις φυτό που φτάνει μέχρι και 2.5 μέτρα, ευδοκιμεί στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης, όπως επίσης και στα ψηλά βουνά τροπικών περιοχών. Προτιμάει όξινα εδάφη. Επίσης αναλόγως τη ποικιλία οι απαιτήσεις σε ψύχος διαφέρουν. Το ριζικό σύστημα του είναι φτωχό και επιφανειακό, οπότε η υγρασία του εδάφους πρέπει συνέχεια να παραμένει σε υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να μη στρεσαρίσει το φυτό.

Οι ποικιλίες που είναι απαιτητικές σε ψύχος είναι:

 1. Berkley,
 2. Blueray,
 3. Bluetta,
 4. Collins,
 5. Coville,
 6. Darrow,
 7. Jersey,
 8. Lateblue

Ποικιλίες με μικρές απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι:

 1. Aliceblue,
 2. Beckyblue,
 3. Briteblue,
 4. Centurion,
 5. Climax,
 6. Delite,
 7. Flodablue,
 8. Poewrblue,
 9. Premier,
 10. Sharpblue,
 11. Southland,
 12. Tifblue,
 13. Woodard

Η ανθοφορία του αρχίζει, αναλόγως τη θέση καλλιέργειας του, από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, παράγοντας άσπρα-ροζ λουλούδια με καμπανοειδή μορφή. Οι καρποί είναι ώριμοι προς συγκομιδή Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Σε πλήρη καρποφορία από την ημέρα φύτευσης τους έρχονται σε περίπου 5 χρόνια, ενώ για 15-20 χρόνια είναι παραγωγικά. Η μέση απόδοση ενός στρέμματος με περίπου 200 φυτά είναι στα 1.000 kg.

Εικόνα 1. Άνθος Μύρτιλου

Ο πολλαπλασιασμός του δεν πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με σπόρο από το καρπό του αλλά το μητρικό φυτό αναπτύσσει νέους βλαστούς από τις ρίζες και δημιουργούνται έτσι τα νέα φυτά.  Αναλόγως τη περιοχή φύτευσης του, οι ημερομηνίες μεταφύτευσης διαφέρουν από αρχές της Άνοιξης για όλες τις περιοχές μέχρι και τέλος Φθινοπώρου για τις ζεστές περιοχές. Να αποφεύγετε η φύτευση του σε περιόδους έντονων καιρικών συνθηκών. Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 2,0 – 3 m μεταξύ των γραμμών και 1,2-1,5 επί της γραμμής, ανάλογα με τη ζωηρότητα της ποικιλίας και τις εδαφικές συνθήκες

Οι καρποί από τα μύρτιλα, με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμοί φρέσκοι, αποξηραμένοι και κατεψυγμένοι. Επίσης μια ακόμη χρήση τους είναι στις φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και στις βιομηχανίες τροφίμων.

Το μύρτιλο είναι φτωχό σε λίπος, νάτριο και θερμίδες και κατατάσσεται στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής και δικαίως θεωρείται ένα σύγχρονο «ελιξίριο της νεότητας». Τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών με αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση) καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες.

100 γραμμάρια φρέσκου μύρτιλου περιλαμβάνει:

Θερμίδες 57
Λίπος 0.3 g
Υδατάνθρακες 14.5 g
Φυτικές ίνες 2.4 g
Σάκχαρα 9,96 g
Πρωτεΐνη 0.7 g
Ασβέστιο 6 mg
Φώσφορο 77 mg
Vitamin A 55 mg
Vitamin C 10 mg

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα