fbpx
Home Αγροτικά Νέα Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές σε Φρούτα και Λαχανικά

Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές σε Φρούτα και Λαχανικά

Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές σε Φρούτα και Λαχανικά

Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές
  • Πρόψυξη, με εμβάπτιση σε νερό (π.χ. μήλα), καταιονισμό νερού ή/και υγρό πάγο (π.χ. αγκινάρα, σέλινο, πράσινο κρεμμυδάκι, φυλλώδες μαρούλι, πράσο, σπανάκι), ψύξη υπό κενό (π.χ. φυλλώδη λαχανικά) ή έκθεση σε ψυχρό ρεύμα αέρα (π.χ. φράουλα). Αυτός ο χειρισμός δεν εφαρμόζεται πάντοτε και είναι προαιρετικός.
  • Μεταφορά στο συσκευαστήριο αν δεν συσκευαστούν στον αγρό.
  • Αρχικό καθαρισμό του προϊόντος με κόψιμο και απομάκρυνση των προσβεβλημένων, τραυματισμένων ή και βρώμικων φύλλων και βλαστών (είτε στον αγρό είτε στο συσκευαστήριο, π.χ. επιτραπέζια σταφύλια, φυλλώδη λαχανικά).
  • Διαλογή και ταξινόμηση σε μεγέθη.
  • Πλύσιμο και ξέπλυμα.
  • Συσκευασία σε πλαστικές μεμβράνες ή σακούλες (π.χ. κουνουπίδι, κεφαλωτό μαρούλι, σέλινο κ.ά.).
  • Ψύξη κατά τη συντήρηση ή αποθήκευση του προϊόντος (ή κυρίως ψύξη μετά την πρόψυξη).
  • Τοποθέτηση σε συσκευασίες για μεταφορά.
  • Παλετοποίηση των κιβωτίων για μεταφορά.
  • Μεταφορά υπό ψύξη, με συνιστώμενη μέθοδο ψύξης ανάλογα με το φυτικό είδος, για παράδειγμα: ψύξη με αέρα (καρποί, πατάτα, κρεμμύδι, λάχανο), ψύξη σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (μαρούλι), ψύξη σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης με νερό (κουνουπίδι, σέλινο), τοποθέτηση πάγου στα κιβώτια (μπρόκολο, μαϊντανός, σπανάκι).
  • Μεταφορά και χειρισμοί στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης των προϊόντων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Μετασυλλεκτική μεταχείριση καρπών και λαχανικών» Αθήνα 2015. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

We Love Kiwi Banner
We Love Kiwi

Must Read

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ.

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Γεωργίας Ακριβείας με 200 εκατ. Πρόγραμμα για νέους αγρότες, με υψηλότερο όριο χρηματοδότησης, αλλά και...

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική

Εφαρμογή Curing Ακτινιδίου: Μετασυλλεκτικός Xειρισμός & Ορθή Πρακτική «Curing» : Μία βασική στρατηγική...

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι

7 Λόγοι για να Τρώμε Κελυφωτό Φιστίκι Το «τέλειο» σνακ, είναι από τους καλύτερους...

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα;

Τα Ωμά Λαχανικά Είναι πιο Υγιεινά από τα Μαγειρεμένα; Το μαγείρεμα των τροφών μπορεί να βελτιώσει τη γεύση τους,...

Το Σέλινο και τα Οφέλη του

Το Σέλινο και τα Οφέλη του Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων για το κατά πόσο υπάρχουν τροφές με αρνητικό ισοζύγιο...