Agravia

Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές σε Φρούτα και Λαχανικά

Μετασυλλεκτικές Εφαρμογές
  • Πρόψυξη, με εμβάπτιση σε νερό (π.χ. μήλα), καταιονισμό νερού ή/και υγρό πάγο (π.χ. αγκινάρα, σέλινο, πράσινο κρεμμυδάκι, φυλλώδες μαρούλι, πράσο, σπανάκι), ψύξη υπό κενό (π.χ. φυλλώδη λαχανικά) ή έκθεση σε ψυχρό ρεύμα αέρα (π.χ. φράουλα). Αυτός ο χειρισμός δεν εφαρμόζεται πάντοτε και είναι προαιρετικός.
  • Μεταφορά στο συσκευαστήριο αν δεν συσκευαστούν στον αγρό.
  • Αρχικό καθαρισμό του προϊόντος με κόψιμο και απομάκρυνση των προσβεβλημένων, τραυματισμένων ή και βρώμικων φύλλων και βλαστών (είτε στον αγρό είτε στο συσκευαστήριο, π.χ. επιτραπέζια σταφύλια, φυλλώδη λαχανικά).
  • Διαλογή και ταξινόμηση σε μεγέθη.
  • Πλύσιμο και ξέπλυμα.
  • Συσκευασία σε πλαστικές μεμβράνες ή σακούλες (π.χ. κουνουπίδι, κεφαλωτό μαρούλι, σέλινο κ.ά.).
  • Ψύξη κατά τη συντήρηση ή αποθήκευση του προϊόντος (ή κυρίως ψύξη μετά την πρόψυξη).
  • Τοποθέτηση σε συσκευασίες για μεταφορά.
  • Παλετοποίηση των κιβωτίων για μεταφορά.
  • Μεταφορά υπό ψύξη, με συνιστώμενη μέθοδο ψύξης ανάλογα με το φυτικό είδος, για παράδειγμα: ψύξη με αέρα (καρποί, πατάτα, κρεμμύδι, λάχανο), ψύξη σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (μαρούλι), ψύξη σε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης με νερό (κουνουπίδι, σέλινο), τοποθέτηση πάγου στα κιβώτια (μπρόκολο, μαϊντανός, σπανάκι).
  • Μεταφορά και χειρισμοί στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης των προϊόντων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Μετασυλλεκτική μεταχείριση καρπών και λαχανικών» Αθήνα 2015. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα