Δεν επωφελείται της ανοδικής τάσης στα εσπεριδοειδή λόγω πανδηµίας. Η υποτίµηση της λίρας φέρνει στη χώρα µας φθηνό προϊόν από Τουρκία.
Στα 35 λεπτά το κιλό βρίσκεται αυτές τις µέρες η µέση τιµή παραγωγού για τα λεµόνια, µε το προϊόν βιολογικής παραγωγής να κυµαίνεται περί τα 50 λεπτά. Σηµειωτέον ότι στην αγορά έχει διαµορφωθεί ένα ταβάνι στα 45 λεπτά για τα συµβατικά προς εξαγωγή και στα 70 λεπτά για τα βιολογικά, µε τις τιµές να έχουν υποστεί πίεση, αφού όπως ακούγεται στην πιάτσα το εµπόριο επιδίδεται σε αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις τουρκικού προϊόντος. Μάλιστα πριν από τρεις εβδοµάδες η τιµή της συµβατικής παραγωγής είχε αγγίξει τα 60 λεπτά στο χωράφι για την ποικιλία Μαγληνή.
Να σηµειωθεί ότι την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιµή του συµβατικού δεν έπεφτε κάτω από τα 50 λεπτά, παραγωγοί, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για τα εµπορικά τερτίπια των διακινητών, σχολιάζοντας πως µε την υφιστάµενη κατάσταση η παραγωγή λίγο επωφελείται από την ανοδική τάση που παρατηρείται ελέω πανδηµίας στις υπόλοιπες κατηγορίες εσπεριδοειδών.
Εικόνα αντίρροπων δυνάµεων προκαλείται φέτος στην ελληνική αγορά µανταρινιού. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι διατηρεί σταθερότητα στις παραγόµενες ποσότητες σε όγκο µε οριακή µείωση κατά -1% σε σύγκριση µε το 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Εσπεριδοειδών (WCO), κινδυνεύει από την άλλη πλευρά να µην διαθέσει µέρος των ποσοτήτων της δεδοµένων των συνθηκών που επιφέρει η νόσος Covid-19.
Ο Παγκόσµιος Οργανισµός έχει αντλήσει στοιχεία από εννέα αγορές κοµβικής σηµασίας στην παραγωγή του φρούτου, πραγµατοποιώντας προκαταρκτική πρόβλεψη για την πορεία της παραγωγής, βάσει της οποίας θα κινηθεί πτωτικά σε αυτές κατά 1% ανερχόµενη σε 28,7 εκατ. τόνους για τη χρονιά που διανύουµε. Τα στοιχεία που συνέλεξε προέρχονται από την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις Ηνωµένες Πολιτείες. Αναφορικά µε την ευρωπαϊκή παραγωγή, αναµένεται στο σύνολο των χωρών που εξετάστηκαν να καταγράψει άνοδο στους παραγόµενους όγκους, ενώ Ιταλία αλλά και Ισπανία κατέγραψαν αύξηση όγκου κατά 12%.
Όπως επισηµαίνει σχετικά µε τη φετινή παραγωγή αλλά και τις προοπτικές διάθεσης των παραγόµενων ποσοτήτων στη συνέχεια, ο Γιώργος Φραγκίστας εξαγωγέας και πρόεδρος του Incofruit-Hellas «το lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει αποµειώσει την κατανάλωση. Ο κόσµος συνεχίζει να καταναλώνει, ωστόσο τα κανάλια διάθεσης όπως είναι ο ξενοδοχειακός τοµέας ή και η εστίαση παραµένουν κλειστά».
Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι η Ισπανία παρουσιάζει υπεραυξηµένη παραγωγή, γεγονός που σηµατοδοτεί την παραγωγή µεγάλου αριθµού µικρών φρούτων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, ο φυσικός χώρος διάθεσης των µανταρινιών Ισπανίας είναι η ∆υτική Ευρώπη, ενώ η Ανατολική Ευρώπη χρησιµοποιείται ως δευτερεύουσα αγορά διάθεσης για υποδεέστερα µεγέθη και κατώτερης ποιότητας προϊόντα. Γι’ αυτό και η Ανατολική Ευρώπη έχει δεχτεί µεγάλο αριθµό µικρού µεγέθους µανταρινιών.
Όσον αφορά τις τιµές παραγωγού, τόσο στο πορτοκάλι και στο µανταρίνι ξεκίνησαν σε υψηλά επίπεδα, δεδοµένου ότι υπήρχε η προσδοκία πως ο κόσµος θα καταναλώσει εντονότερα λόγω του κορωνοϊού. Παρόλ’ αυτά η συνέχεια δεν ήταν αναµενόµενη, δεδοµένου ότι η τιµή του µανταρινιού για τα µεγαλύτερα µεγέθη θα διατηρηθεί σε περίπου 40 λεπτά το κιλό, ενώ η εικόνα για τα µικρότερα φρούτα δεν είναι ιδιαίτερα καλή, µε τους απαισιόδοξους παραγωγούς να λένε ότι τα µικρά φρούτα θα παραµείνουν στα αζήτητα.
Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο γενικός γραµµατέας του Γεωργικού Συνεταιρισµού Ανυφίου Αργολίδας, Μιχάλης Μιτροσύλης, η τιµή αυτή τη στιγµή κυµαίνεται γύρω στα 40 λεπτά το κιλό καθαρά για τον παραγωγό, ήτοι 48 µε 50 λεπτά µεικτά, ενώ το κόστος κοπής ανέρχεται στα 8 λεπτά το κιλό. «Αυτό που διαφαίνεται είναι η ύπαρξη κινητικότητας στην αγορά. Εκείνο ωστόσο που µας κλόνισε ήταν το πορτοκάλι, το οποίο την περασµένη εβδοµάδα ανερχόταν στα 35 λεπτά µεικτά και αυτή την εβδοµάδα πήρε την κατιούσα και συγκοµίσαµε στον συνεταιρισµό και πουλήσαµε µε 30 λεπτά», σηµειώνει ο ίδιος.
Πηγή: agronews.gr