Το «κάθε αρχή και δύσκολη» δείχνει να ισχύει και στην περίπτωση της καλλιέργειας κλωστικής-βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας. Απ’ τη μια η γραφειοκρατεία και η ασάφεια νόμων και διατάξεων κι απ’ την άλλη «το νέο» της αγοράς σχετικών προϊόντων, δείχνει να φρενάρει για την ώρα την καλλιέργεια ποικιλιών του φυτού με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μικρότερη του 0,2%..
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ρυθμίστηκε το νομότυπο της κυκλοφορίας βρώσιμων ελληνικών προϊόντων κλωστικής κάνναβης ενώ μέχρι πρότινος οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονταν στη δυσάρεστη θέση να κυκλοφορούν προϊόντα που ήταν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των Ευρωπαϊκών νόμων, αλλά όχι και με το γράμμα του ελληνικού νόμου.
Μικρό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον στη χώρα μας για παραγωγή βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης κι ας έχει νομιμοποιηθεί η καλλιέργειά της από το 2016, ελέω αδυναμίας προώθησης του προϊόντος στη βιομηχανική αγορά και ασαφούς νομικού πλαισίου.
Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, στις φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ δηλώθηκαν 1.100 στρέμματα βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης πανελλαδικά, εκ των οποίων τα 189 στρέμματα στη Θεσσαλία.Από το 2016, οπότε και η πολιτεία άναψε το πράσινο φως για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου «δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της προώθησης των φυτών στη βιομηχανική αγορά. Όπως σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, έτσι και στην κλωστική κάνναβη, η μεταποίηση είναι το κλειδί. Σε πειραματικό στάδιο, κάποιοι επεξεργάζονται λάδι για παραφαρμακευτικά προϊόντα, ενώ για την κλωστοϋφαντουργία η κάνναβη θεωρείται ασύμφορη».
Ακόμη ένα πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η άγνοια που υπάρχει για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της παραγωγής. «Ακόμη, βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Κι εμείς οι γεωπόνοι προσπαθούμε να μάθουμε εξειδικευμένες πληροφορίες για το φυτό», δηλώνει Λαρισαίος γεωπόνος και προσθέτει ότι «αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν στην αγορά πάνω από 50 ποικιλίες σπόρου κάνναβης, εκ των οποίων περίπου οι δέκα είναι εισαγόμενες.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπάρχει και η ελληνική γραφειοκρατία. Προ ημερών, οι αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα ανακοίνωσαν τον εντοπισμό της «μεγαλύτερης φυτείας δενδρυλλίων κάνναβης έως τώρα στην ελληνική επικράτεια», κάνοντας λόγο για 10.500 δενδρύλλια (που είχαν ύψος έως 1,70 μέτρα), τα οποία και εκρίζωσαν. Προχώρησαν, μάλιστα, στη σύλληψη ενός 44χρονου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ αναζητούνταν κι ένας 24χρονος ως συνεργός.
Ωστόσο, στον ανακριτή ο 44χρονος ανέφερε ότι τα χωράφια είναι δικά του και ότι πρόκειται για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Επίσης, ανέφερε ότι η άδεια καλλιέργειας είναι στο όνομα του 24χρονου ανιψιού του, ο οποίος είναι δηλωμένος στα μητρώα καλλιεργητών και διαθέτει την προβλεπόμενη από τον νόμο προέγκριση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή: cannabisnews.gr/