Agravia

Κατιφές: Λίγα Λόγια για την Καλλιέργειά του

H Καλέντουλα η φαρμακευτική (Calendula officinalis) (καλέντουλα γλάστρας, κατιφές, κοινή καλέντουλα, καλέντουλα κήπου, Αγγλική καλέντουλα ή Σκωτική καλέντουλα)είναι φυτό του γένους Καλέντουλα από την οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae). Πιθανόν να είναι εγγενές στη νότια Ευρώπη, αν και η μακρά ιστορία της καλλιέργειας, καθιστά την ακριβή προέλευση του άγνωστη και μπορεί ενδεχομένως να είναι προέλευσης κήπων. Έχει, επίσης, ευρέως εγκλιματισθεί βορειότερα στην Ευρώπη (βόρεια, νότια Αγγλία) και αλλού σε θερμές εύκρατες περιοχές του κόσμου

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Αστερίδες (Asterids)
Τάξη: Αστερώδη (Asterales)
Οικογένεια: Αστεροειδή (Asteraceae)
Ομοιογένεια: Καλεντούλες (Calenduleae)
Γένος: Καλέντουλα (Calendula)
Είδος: Κ. η φαρμακευτική (C. officinalis)
Καλέντουλα η Φαρμακευτική

Ο κατηφές είναι ετήσιο ποώδες φυτό και κατάγεται από το Μεξικό. Υπάρχουν ποικιλίες που διαφέρουν μεταξύ τους στο ύψος του φυτού καθώς και στο χρώμα, μέγεθος και μορφή των ανθέων. Το ύψος κυμαίνεται από 20 έως 90 εκατοστά. Τα άνθη του είναι μεγάλα, συμπαγή και σφαιρικά κι έχουν χρώμα κίτρινο, πορτοκαλί ή λευκό. Υπάρχουν και ποικιλίες με δίχρωμα άνθη. Έχει πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, που σπέρνεται κατά το Μάρτιο. Συνδυάζεται πολύ καλά με το χλοοτάπητα που δημιουργεί έντονη αντίθεση. Σχηματίζει όμορφα και πλούσια παρτέρια και συνδυάζεται καλά με άλλα ανθόφυτα. Είναι κατάλληλο για φύτευση του σε φυτοδοχεία και βραχόκηπους. Οι καλέντουλες θεωρούνται από πολλούς ειδικούς στην κηπουρική, ως ένα από τα πιο εύκολα και πιο ευπροσάρμοστα άνθη που μεγαλώνουν σε έναν κήπο, ειδικά επειδή ανέχονται τα περισσότερα εδάφη.

Ο κατιφές δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από την ζεστή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού και κατά τη μεταφύτευση του. Σχετικά με τη λίπανση του κατιφέ, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στα μέσα της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού όταν φυτεύεται στο έδαφος. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να κόβουμε τα λουλούδια του κατιφέ όταν αρχίσουν να ξεραίνονται, για να προκαλέσουμε καινούρια πλούσια ανθοφορία.

Κατιφές

Οι καλέντουλες, χρησιμοποιούνται ως τροφή φυτών από τις προνύμφες ορισμένων ειδών Λεπιδοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων των Cabbage Moth, The Gothic, Large Yellow Underwing και Setaceous Hebrew Character.

Οι ανθύλλες της καλέντουλα είναι βρώσιμες. Συχνά χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν χρώμα σε σαλάτες ή προστίθεται σε πιάτα ως γαρνιτούρα και αντί για σαφράνι. Τα φύλλα είναι βρώσιμα, αλλά συχνά δεν είναι εύγευστα. Έχουν μια ιστορία χρήσης ως πράσινο σαλατικό και σε σαλάτες.

Τα άνθη χρησιμοποιούνταν στον Αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό, Μέσης Ανατολής και Ινδικό πολιτισμό, ως ένα φαρμακευτικό βότανο, καθώς και ως χρωστική ουσία για τα υφάσματα, τρόφιμα και καλλυντικά. Πολλές από αυτές τις χρήσεις, εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα. Επίσης, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ελαίου για την προστασία του δέρματος.

Κατιφές Φυτό

Φαρμακολογικές μελέτες του φυτού, έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα Καλέντουλας μπορεί να έχουν αντι-ιικές, αντι-γονοτοξικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες in vitro. Σε μία in vitro χημική δοκιμή, το μεθανολικό εκχύλισμα της C. officinalis, εμφάνισε αντιβακτηριακή δραστηριότητα και τα εκχυλίσματα μεθανόλης και αιθανόλης έδειξαν αντιμυκητιακή δράση. Μαζί με τις ιππουρίδες (Ίππουρις η αρουραία (Equisetum arvense)), η καλέντουλα της γλάστρας, είναι από τα λίγα φυτά που θεωρείται στυπτικό, παρά το ότι δεν είναι πλούσιο σε τανίνες.

Γιάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα