Agravia

Κοκοφοίνικας σε Γλάστρα: Ένα Εξωτικό Φυτό για το Σπίτι

Κοκοφοίνικας σε Γλάστρα

Τι θα λέγατε να φυτέψουμε μία καρύδα σε γλάστρα και να προσθέσουμε στο σαλόνι μας ένα φυτό εξωτικής ομορφιάς; Ο κοκοφοίνικας είναι ένα από τα πιο διάσημα τροπικά φυτά που έχουμε συνδέσει με εικόνες από μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και μαγευτικές παραλίες. Στο φυσικό του περιβάλλον, το δέντρο του κοκοφοίνικα ξεπερνά σε ύψος τα 30 μέτρα και μας δίνει πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμες καρύδες, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό με την ονομασία φυτό καρύδα ή δέντρο καρύδα.

Σε νότιες περιοχές της χώρας μας, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και επικρατούν σχετικά ήπιοι χειμώνες, οι κοκοφοίνικες μπορούν να φυτευθούν σε εξωτερικό χώρο και στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα ως διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου και θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζεται για να τον απολαμβάνουμε μέσα στο σπίτι. Ακόμα κι αν δε μπορούμε να έχουμε τη δική μας παραγωγή καρύδας, το αισθητικό αποτέλεσμα ενός κοκοφοίνικα σε γλάστρα σίγουρα θα μας ανταμείψει.

Ποια είναι η διαδικασία φύτευσης κοκοφοίνικα σε γλάστρα;

Καταρχήν, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα έτοιμο κοκοφοίνικα σε γλάστρα από φυτώρια. Μπορούμε, βέβαια, σχετικά εύκολα να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δικό μας φυτό καρύδας σε γλάστρα για να χαρούμε τη διαδικασία από την αρχή. Τα βασικά στάδια της διαδικασίας φύτευσης του κοκοφοίνικα είναι ανάλογα είτε ο κοκοφοίνικας φυτεύεται σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για την φύτευσης κοκοφοίνικα σε γλάστρα.

– Aρχικά θα χρειαστούμε μία φρέσκια καρύδα με το κέλυφος μαζί.
– Κουνάμε την καρύδα για να βεβαιωθούμε ότι έχει υγρό μέσα και στη συνέχεια τη βάζουμε σε νερό για 2-3 μέρες.
– Προμηθευόμαστε μία γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορούν να αναπτυχθούν οι ρίζες του κοκοφοίνικα.
– Επιλέγουμε φυτόχωμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και προσθέτουμε άμμο σε αναλογία 3 μέρη φυτόχωμα – 1 μέρος άμμο.
– Φυτεύουμε την καρύδα με το μυτερό σημείο από την κάτω πλευρά, έτσι ώστε να αφήνουμε το ένα τρίτο του κοκοφοίνικα πάνω από το χώμα.
– Αφού φυτέψουμε την καρύδα στη γλάστρα, τη μεταφέρουμε σε ένα καλά φωτιζόμενο ζεστό σημείο μέσα στο σπίτι.
– Ποτίζουμε καλά τη γλάστρα με τον κοκοφοίνικα και επαναλαμβάνουμε το πότισμα πριν στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να λιμνιάζει το χώμα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
– O κοκοφοίνικας θα αρχίσει να βλαστάνει μέσα σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών και θα αναπτύξει σταδιακά το εντυπωσιακό του φύλλωμα.

Κοκοφοίνικας στο Σπίτι
Τι φροντίδα χρειάζεται ο κοκοφοίνικας σε γλάστρα;

Αφού βλαστήσει ο κοκοφοίνικας στη γλάστρα, χρειάζεται αρκετή φροντίδα για να διατηρήσουμε υγιές το φυτό με ζωηρή βλάστηση και πράσινο φύλλωμα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τι θέση χρειάζεται ο κοκοφοίνικας μέσα στο σπίτι, πόσο συχνά ποτίζουμε, κάθε πότε θέλει λίπασμα και τι προστασία χρειάζεται από ασθένειες και έντομα.

– Θέση φύτευσης του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ο κοκοφοίνικας αγαπάει τη ζέστη και το φως. Για να διατηρήσουμε το φυτό του κοκοφοίνικα μέσα στο σπίτι μας ως φυτό εσωτερικού χώρου, χρειαζόμαστε ένα ζεστό και φωτεινό χώρο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα κοντά σε ψυχρά ρεύματα και σε κλιματιστικά.

– Πότισμα του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ποτίζουμε σε συχνά διαστήματα περίπου 2 φορές την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του χειμώνα. Παράλληλα είναι σημαντικό να ψεκάζουμε τα φύλλα του την περίοδο του καλοκαιριού με ένα ψεκαστηράκι για να εξασφαλίζουμε σχετική υγρασία στο χώρο.

– Λίπασμα για τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά από αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα στον κοκοφοίνικα.

– Προστασία από ασθένειες και έντομα

Για την προστασία από το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) και από την ψώρα (κοκκοειδή) που προσβάλλουν το φύλλωμα του κοκοφοίνικα ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα