Agravia

Καλλιέργεια Πατάτας: Βασική Λίπανση και ο Ρόλος των Ιχνοστοιχείων

Γενικά Στοιχεία

Η πατάτα είναι μια από τις πλέον απαιτητικές σε θρεπτικά στοιχεία καλλιέργειες, αφού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αναπτύσσει πλούσια βλάστηση και δίνει μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες.

Απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία

Οι απαιτήσεις στα βασικά θρεπτικά στοιχεία που έχει η καλλιέργεια πατάτας ετησίως για την παραγωγή 3-4τν/στρέμμα είναι: Άζωτο (Ν): 20-30 κιλά/στρέμμα, Φώσφορος (Ρ2Ο5): 10-15 κιλά/στρέμμα, Κάλιο (Κ2Ο) 25-40 κιλά/στρέμμα, Μαγνήσιο (MgO) 2-5 κιλά/στρέμμα.

Στα Ελληνικά εδάφη ο προσδιορισμός των ποσοτήτων των θρεπτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να καθορίζονται με βάση τα αποτελέσματα των εδαφολογικών αναλύσεων, που συνιστάται να πραγματοποιούνται στο στάδιο της προετοιμασίας του εδάφους.

Βασική Λίπανση

Η βασική λίπανση της πατάτας εξασφαλίζει την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ισχυρού και πλούσιου ριζικού συστήματος καθώς επίσης και τη δημιουργία ικανοποιητικής και πρώιμης βλάστησης, που θα ευνοήσει την άριστη κονδυλοποίηση.

Στη βασική λίπανση εφαρμόζονται τα 2/3 των συνολικών απαιτήσεων καλλιέργειας σε Άζωτο, με σκοπό την αποφυγή της βλαστομανίας και το υπόλοιπο 1/3 εφαρμόζεται στη συνέχεια επιφανειακά. Αντίστοιχα στη βασική λίπανση προστίθεται όλη η απαραίτητη ποσότητα Φωσφόρου και Καλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση του καλίου είναι δυνατό σε αμμώδη εδάφη να παρατηρηθούν ελλείψεις του στοιχείου κατά τη διάρκεια τα καλλιεργητικής περιόδου, οπότε συνιστάται προσθήκη επιπλέον καλίου με επιφανειακή εφαρμογή. Η σχέση Ν:P:K που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη βασική λίπανση, συνιστάται να είναι του τύπου 1:1:1 ή 2:1:2. Π.χ. 15-15-15, 18-9-19, 14-14-17.

Στη βασική λίπανση επίσης συνιστάται η ενσωμάτωση των κατάλληλων ποσοτήτων Μαγνησίου, το οποίο συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Ρόλος των θρεπτικών στοιχείων

Το άζωτο προάγει τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών, αυξάνει την παραγωγή και την περιεκτικότητα της πρωτεΐνης στους κονδύλους.

Ο φωσφόρος συμβάλει στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, πρωίμιση τη βλάστηση, ευνοεί την κονδυλοποίηση και βελτιώνει τη διατηρησιμότητα της πατάτας μετά τη συγκομιδή, επιμυκήνοντας τη μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής της πατάτας.

Το κάλιο αυξάνει την περιεκτικότητα αμύλου, το μέγεθος και την  ανθεκτικότητα σε μηχανικές ζημιές των κονδύλων καθώς και την αντοχή της καλλιέργειας σε αβιοτικές καταπονήσει (ξηρασία).

Το μαγνήσιο αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φυτών και ευνοεί τη μεταφορά σακχάρων στους κονδύλους.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα