Η Βιταμίνη C Διατηρεί τη Μυϊκή Μάζα σε Άτομα Άνω των 50 Ετών

Η Βιταμίνη C Διατηρεί τη Μυϊκή Μάζα σε Άτομα Άνω των 50 Ετών

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονη βιταμίνη C, που τη συναντάμε σε εσπεριδοειδή, μούρα και λαχανικά, έχουν καλύτερη μυϊκή μάζα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν τη σκελετική μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν.

Βιταμίνη C

Σύμφωνα με την Δρ Ailsa Welch, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Norwich του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, οι άνθρωποι χάνουν τη μυϊκή τους μάζα και τη δύναμη του σκελετού τους καθώς μεγαλώνουν. Άτομα άνω των 50 χάνουν έως και το ένα τοις εκατό της μάζας των σκελετικών μυών τους κάθε χρόνο και αυτή η απώλεια θεωρείται ότι επηρεάζει περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και άλλα κακά αποτελέσματα, όπως σαρκοπενία, σωματική αναπηρία, διαβήτη τύπου 2 και  μειωμένη ποιότητα ζωής.

Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση βιταμίνης C συνδέεται με τη μάζα των σκελετικών μυών. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών, που αποτελούν το σώμα, από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες χωρίς να μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή των μυών, επιταχύνουν, όμως, την έτσι την εξασθένηση του οργανισμού που σχετίζεται με την ηλικία. Αλλά μέχρι τώρα, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σημασία της πρόσληψης βιταμίνης C για τους ηλικιωμένους. Θέλαμε να μάθουμε αν οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από άλλους, εξηγεί η Δρ Ailsa Welch.

Σύμφωνα με τον Δρ Richard Hayhoe, την Ιατρική Σχολή Norwich, οι ηλικιωμένοι με την υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C στη διατροφή ή το αίμα τους είχαν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τα νέα ευρήματα καθώς η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή και τα μούρα, σε λαχανικά ή συμπληρώματα διατροφής, επομένως είναι πολύ εύκολο για τους ηλικιωμένους να αυξήσουν την κατανάλωσή της. Επιπλέον διευκρίνισαν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τους δεν βρίσκουν εφαρμογή σε άτομα με μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης αλλά στους περισσότερους ανθρώπους, για τους οποίους η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού καθημερινά επί παραδείγματι και λαχανικών με κάθε γεύμα είναι επαρκή.


Πρεπει Να Διαβασετε