Agravia

Goji Berry: Καλλιέργεια και Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Goji Berry

Το γκότζι μπέρι (Lycium barbarum) κατάγεται από την Κίνα και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική λόγω των ιδιαίτερων θρεπτικών και φαρμακευτικών ιδιοτήτων του καρπού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι 450 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πορτοκαλιού, ενώ ο αριθμός των περιεχόμενων αντιοξειδωτικών μονάδων αγγίζει τις 25000! Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Ε, β- καροτίνη, αμινοξέα και καροτενοειδή. Το όνομά του το πήρε από την κινέζικη λέξη Gou Qi Zi που είναι το όνομα του ζευγαριού που ανακάλυψε τυχαία τους καρπούς στα βουνά της περιοχής Ningxia της Κίνας. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των Σολανίδων (όπως η τομάτα), είναι φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και τα 3 μέτρα.

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Το «Γκότζι Μπέρι», φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας και αποτελεί μία εναλλακτική καλλιέργεια, για την οποία ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι αγρότες. Το συγκεκριμένο φυτό αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -20 έως +40 οC, χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες, ώστε την άνοιξη να αρχίσει να βγαίνει ρίζα. Το Γκότζι Μπέρι είναι ένα φυτό που θέλει λίγα στρέμματα και μπορεί να έχει καλό εισόδημα ο αγρότης.  Στην Ελλάδα, το «Γκότζι Μπέρι» καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς ή αποξηραμένο. Κατά τη διάρκεια όμως της επεξεργασίας, χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του και είναι καλύτερα να καταναλώνεται νωπό ή σκέτο.

Ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια του;

Η καλλιέργεια του φυτού μπορεί να είναι γραμμική με αποστάσεις φύτευσης 2,0 μέτρα επί της γραμμής και 3,0 εώς 4,0 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Συνολικά απαιτούνται 200 με 250 φυτά ανά στρέμμα. Η παραγόμενη ποσότητα καρπού μπορεί να ξεπεράσει στην τριετία τον 1 τόνο ανά στρέμμα. Το φυτό περιορίζεται με κλάδεμα στη μορφή του θάμνου. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σπόρος καθώς δεν υπάρχει στο ελληνικό εμπόριο. Μπορεί βέβαια να βρεθεί στο internet αλλά με προσοχή, κυρίως σε περίπτωση που προορίζεται για επαγγελματική καλλιέργεια. Κατά την αγορά δενδρυλλίων να υπάρχει πάντα ιδιαίτερη προσοχή για την αυθεντικότητα αυτών με τη λήψη του ανάλογου πιστοποιητικού σχετικά με την ποικιλία και την ηλικία των δένδρων.

Καλλιέργεια,  Ενδεικτικές τιμές, Διάθεση παραγωγής

Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1ο – 2ο  χρόνο, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει το 3ο – 4ο έτος. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται αποκλειστικά χειρονακτικά, και μάλιστα με τη χρήση γαντιών ή τη χρήση κάποιου υφάσματος, ώστε να μην έρχονται οι καρποί σε επαφή με γυμνά χέρια, γιατί όπου ακουμπάει το δέρμα τον καρπό, το σημείο αυτό οξειδώνεται και σκουραίνει.  Επίσης η παραγωγική περίοδος κρατάει πολύ καιρό. Αρχίζει από τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και φθάνει μέχρι τις πρώτες παγωνιές του Οκτώβρη. Όλους αυτούς τους μήνες θα πρέπει η συγκομιδή των ώριμων καρπών να γίνεται κάθε 3-4 ημέρες.

Οι πληροφορίες παραπάνω προέρχονται από διάφορες πηγές από το διαδίκτυο. Επειδή η καλλιέργεια βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο την Ελλάδα, κάποιες από τις πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν στην πορεία του χρόνου.Σύμφωνα με στοιχεία από χώρες του εξωτερικού όπως η Κίνα και η Αμερική, η καλλιέργεια του Goji Berry  μπορεί να αποφέρει πολύ καλή στρεμματική απόδοση. Βέβαια στις κλιματικές συνθήκες / χώμα της Ελλάδας η απόδοση μπορεί να διαφέρει καθώς αυτή τη στιγμή η καλλιέργεια του φυτού στη χώρα μας βρίσκεται σε εμβρυακό επίπεδο. Καλλιέργεια ενός στρέμματος Goji Berries είναι δυνατό να αποφέρει από 600 έως και πάνω από 1.000 κιλά στην τριετία. Με τιμή από 5,5 έως 6 ευρώ/κιλό μπορεί να αποδώσει από 3.300 έως και 6.000 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια για τη λήψη χρημάτων θα πρέπει πρώτα να βρεθεί το που θα διατεθούν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που μπορούν να απορροφήσουν την ελληνική παραγωγή ενώ στην Καρδίτσα και στις Σέρρες δημιουργούνται και συνεταιριστικές μονάδες παραγωγής – επεξεργασίας – προώθησης του Γκότζι σε αγορές του εξωτερικού.

Πηγή: agrosimvoulos.gr

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα