Η κατανάλωση μήλου έχει συσχετιστεί με την πρόληψη του καρκίνου και των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Το μήλο είναι το πιο αγαπημένο φρούτο για τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς πολίτες. Το περιεχόμενο του μήλου σε φαινόλες καλύπτει το 22% της συνολικής κατανάλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο πρώτος και ο τρίτος συντελεστής φλαβονοειδών στη φινλανδική και ολλανδική διατροφή, αντίστοιχα.
Τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μήλα είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φρούτου. Τα μήλα περιέχουν επίσης ασκορβικό οξύ αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή στην αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φαινολικά που είναι οι κύριοι παράγοντες αντιοξειδωτικής δράσης.
Η περιεκτικότητα των πολυφαινολικών ενώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή στη φλούδα, σε σύγκριση με τη σάρκα ή τους πυρήνες των μήλων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποικιλία του μήλου μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την περιεκτικότητα των φρούτων σε φαινολικά, τη συνολική αντιοξειδωτική δράση και την περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ. Μεγάλη διακύμανση εμφανίζεται επίσης στα χαρακτηριστικά ποιότητας συγκομιδής διαφορετικών ποικιλιών μήλου που εμφανίζουν κόκκινη, κίτρινη, πράσινη ή δίχρωμη φλούδα και η σάρκα μπορεί να έχει περισσότερο ή λιγότερο έντονο χρωματισμό και μεταβλητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα.
Εργαστηριακές μελέτες, που έγιναν και μελέτησαν πολλές ποικιλίες μήλων, εντόπισαν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση στην ποικιλία Starkrimson και στην ελληνική ποικιλία Φιρίκι, ενώ χαμηλότερες τιμές βρέθηκαν στις πιο όψιμες ποικιλίες όπως τα Fuji, Golden Delicious και Granny Smith.