Η παρουσία ιδιαίτερου εμπορικού και καλλιεργητικού ενδιαφέροντος αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής της κατάλληλης ποικιλίας για καλλιέργεια από τον παραγωγό. Η καλή προσαρμογή στα διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα είναι ακόμα ένα στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί.
Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στην ύπαρξη της αυτογόνιμης ιδιότητας που έχουν κάποιες ποικιλίες. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες κερασιάς παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραγωγικότητας, σε χρονιές που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της άνθησης.
Η ποιότητα του καρπού καθώς και η αντοχή του κατά την μεταφορά και την συντήρηση καθορίζουν το εμπορικό ενδιαφέρον μιας ποικιλίας. Τα στοιχεία που συνθέτουν την ποιότητα του καρπού κερασιάς είναι το μέγεθος, η τραγανότητα της σάρκας και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
Η παραγωγικότητα , το κόστος καλλιέργειας και η διεξαγωγή των καλλιεργητικών εργασιών επηρεάζουν κατά πολύ το καλλιεργητικό ενδιαφέρον μιας ποικιλίας. Ένα άλλο στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια είναι η αντοχή των ποικιλιών στο σχίσιμο, που πρακτικά συνδέεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή της ωρίμανσης του καρπού.
Η γενική οδηγία επιλογής ποικιλίας για την καλλιέργεια της κερασιάς, από την σκοπιά του εμπορικού και καλλιεργητικού ενδιαφέροντος, και την άριστη προσαρμογή στο ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής, είναι η χρήση πρώιμων ποικιλιών σε πρώιμες περιοχές και όψιμων ποικιλιών σε όψιμες περιοχές.
Τέλος, η επιλογή υποκειμένου και συστήματος διαμόρφωσης της κόμης των δένδρων προβληματίζει τους παραγωγούς. Με την σωστή επιλογή των παραπάνω μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διαχείριση των δένδρων και η διευκόλυνση της συγκομιδής, καλλιεργητικής εργασίας στην οποία η κερασιά παρουσιάζει μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες κύριες δενδρώδεις καλλιέργειες.