Agravia

Καλλιέργεια Ελιάς: Βασική Λίπανση και ο Ρόλος των Ιχνοστοιχείων

Γενικά Στοιχεία

Τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από την καλλιέργεια της ελιάς και άλλες διαδικασίες (π.χ. κλαδέματα), είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν μέσω της λίπανσης κάθε χρόνο, για τη διατήρηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, την ποιοτική παραγωγή και τη γονιμότητα των εδαφών.

Απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία

Οι ανάγκες θρέψης της ελιάς στα τρία βασικά μακροστοιχεία, είναι: Άζωτο (Ν) 0,5-1 κιλά/δέντρο, Φώσφορος (Ρ2Ο5) 0,2-0,5 κιλά/ δέντρο, Κάλιο (Κ2Ο) 0,6-1,2 κιλά/στρέμμα.

Στα Ελληνικά εδάφη, θα πρέπει να καθορίζουμε τον προσδιορισμό των απαιτήσεων της καλλιέργειας στα θρεπτικά στοιχεία, με βάση τα αποτελέσματα των εδαφολογικών και φυλλοδιαγνωστικών αναλύσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν πάντα και την εικόνα του ίδιου του δένδρου.

Είδος λίπανσης αυτήν τη χρονική περίοδο: Βασική Λίπανση

Στη βασική λίπανση της ελιάς δίνουμε έμφαση στην προσθήκη αζώτου (Ν), καλίου (Κ), φωσφόρου (Ρ) και βορίου (Β), των οποίων η έλλειψη είναι περιοριστική για την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής.

Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε προηγουμένως πραγματοποιήσει φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, κάποιες γενικές κατευθύνσεις είναι  οι ακόλουθες:

A) Σε ξηρικούς ελαιώνες (περιοριστικός παράγοντας το ύψος βροχής και η διαθέσιμη εδαφική υγρασία) συνίσταται:

a) 100gr Ν/δένδρο/100mm ύψους βροχής μέχρι 400mm ύψους βροχής.

b) για ύψος βροχής >400mm και μέχρι 700mm ύψος βροχής, αύξηση της ποσότητας αζώτου ως 150gr Ν/δένδρο/100mm ύψους βροχής.

c) για ύψος βροχής > 700mm, αύξηση ποσότητας αζώτου ως 1,5kg Ν/δένδρο.

B) Σε αρδευόμενους ελαιώνες όμοια με αυτή των ξηρικών με ύψος βροχής >700mm.

Στις περιπτώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, επιδιώκουμε ώστε η περιεκτικότητα στα φύλλα (χειμώνα) να ανέρχεται στο 1,6 έως 1,8% του ξηρού βάρους, τόσο σε αρδευόμενους όσο και σε ξηρικούς ελαιώνες. Προσοχή! Απαιτείται σωστή δειγματοληψία φύλλων, την οποία συνήθως πραγματοποιούμε προς το τέλος του φθινοπώρου και τις αρχές του χειμώνα.

Επίσης, μια άλλη γενική κατεύθυνση είναι η ακόλουθη: ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους, το φορτίο του δένδρου που αναμένεται και την εδαφική υγρασία, συνίσταται ετήσια χορήγηση αζώτου 500-1000 γρ αζώτου (Ν) / δέντρο.

Η φωσφορική λίπανση όταν απαιτείται, εφαρμόζεται στις αρχές του χειμώνα, όπου εφαρμόζουμε 1/3 έως 1/5 της ποσότητας αζώτου, ενώ στις περιπτώσεις που έχει πραγματοποιηθεί φυλλοδιαγνωστική ανάλυση, συνίσταται η συγκέντρωση στα φύλλα να είναι  0.09-0.11 % και η σχέση Ν:Ρ~18-20.

Επιπλέον, μία γενική οδηγία λίπανσης καλίου είναι η εφαρμογή 600-1200 γραμμαρίων K ανά δένδρο ετησίως. Η βέλτιστη συγκέντρωση των φύλλων το χειμώνα σε κάλιο, έχει υπολογιστεί μεταξύ 0,7 και 0,9%.

Καλλιέργεια Ελιάς

Ρόλος των θρεπτικών στοιχείων

Το άζωτο στην καλλιέργεια της ελιάς ευνοεί τη βλάστηση, τη διαφοροποίηση των οφθαλμών και την ανθοφορία (ποιοτικά και ποσοτικά), είναι σημαντικός παράγοντας για την κυτταροδιαίρεση και επηρεάζει θετικά την καρπόδεση, καθώς και το ύψος της παραγωγής.

Ο φώσφορος ως δομικό στοιχείο πολλών ενώσεων (ATP, ADP, DNA, RNA) συμβάλλει στην αύξηση του ριζικού συστήματος, στην άνθηση, στην καρπόδεση, στην ωρίμανση και γενικότερα στην ποιότητα των προϊόντων.

Το κάλιο στην καλλιέργεια της ελιάς συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής, του βάρους και του μεγέθους του καρπού, της ανθεκτικότητας των δένδρων σε καταστάσεις αβιοτικών καταπονήσεων (ξηρασία, ψύχος). Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή του στην αύξηση της περιεκτικότητας του καρπού σε ελαιόλαδο, καθώς και στην ποιότητα του ελαιόλαδου.

Το βόριο στην καλλιέργεια ελιάς επηρεάζει την ανάπτυξη μεριστωμάτων και συνεπώς τη βλάστηση, είναι σημαντικός παράγοντας για την διαφοροποίηση οφθαλμών σε ανθοφόρους, έχει άμεση επίδραση στην γονιμότητα της γύρης με αποτέλεσμα την βελτίωση της καρπόδεσης, ενώ επίσης αυξάνει την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού και του ελαιόλαδου.

Βιβλιογραφία

Ρούσσος Πέτρος, Θρέψη – Λίπανση Ελιάς,  

https://www.aua.gr/roussos/Roussos/pdf/Printing%20Lessons/Olive/7-Fertilization.pdf

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα