Agravia

Τα Ελληνικά Σπαράγγια στη Γερμανική Αγορά

Η εποχή των σπαραγγιών ξεκίνησε στη Γερμανία με τα ελληνικά λευκά να κατακλύζουν την αγορά αν και με κάποια καθυστέρηση. Η γερμανική αγορά απορροφάει πάνω από το 90% των ελληνικών σπαραγγιών. Στη βόρεια Ελλάδα, τα σπαράγγια, «ο λευκός χρυσός» έχει προορισμό αποκλειστικά τη Γερμανία. Ούτως ή άλλως στην Ελλάδα τα λευκά σπαράγγια δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά. Πιο δημοφιλή είναι τα πράσινα σπαράγγια που τρώγονται κυρίως ως σαλάτα.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σπαραγγοπαραγωγοί ιδιαίτερα φέτος. Η χαμηλή τιμή του προϊόντος και η μειωμένη παραγωγή είναι δυο σημαντικά θέματα που δυσχεραίνουν την κατάσταση. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών η ελληνική παραγωγή σπαραγγιού, που εξαγόταν κυρίως σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, έχει να αντιμετωπίσει τις εγχώριες παραγωγές, οι όποιες παρουσίασαν μεγάλη πρωιμότητα. Έτσι οι Έλληνες παραγωγοί πλέον δεν μπορούν να διαθέσουν τα σπαράγγια τους σε υψηλές τιμές, όπως άλλες χρονιές. Παράλληλα αντιμετωπίζουν και άλλο ένα σημαντικό θέμα, τον καιρό, ο οποίος δεν ήταν σύμμαχός τους και έτσι η ποσότητα παραγωγής τους είναι μειωμένη.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας, μέχρι το 2016 και μέσα σε πέντε χρόνια οι καλλιέργειες στη Γερμανία επεκτάθηκαν από 19.000 σε 22.300 εκτάρια.

Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πως οι Γερμανοί προτιμούν τα δικά τους σπαράγγια, ωστόσο επειδή η ζήτηση συνεχίζει να είναι μεγάλη, οι ελληνικές εξαγωγές πηγαίνουν καλά, εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο καιρός.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα