Agravia

Οι Ανάγκες Θρέψης Σταριού

Την περίοδο που διανύουμε γίνεται η σπορά των σιτηρών και πολύ βασικό ρόλο είναι οι ανάγκες θρέψης του σταριού. Λόγω της οικονομικής σημασίας αυτής της καλλιέργειας, αναφέρουμε τις απαιτήσεις σε λιπαντικές μονάδες για άριστα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία FAO STAT (2017) η έκταση καλλιέργειας των σιτηρών ήταν 414800 Ha με παραγωγή περίπου 1074000 τόνους. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις απαραίτητες λιπαντικές μονάδες που χρειάζεται η καλλιέργεια και σε πια στάδια.

Οι ανάγκες του σιταριού σε λιπαντικές μονάδες αζώτου-φωσφόρου-καλίου φαίνονται στο παρακάτω πίνακα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σιτηρών οι ανάγκες του σκληρού σιταριού σε θρεπτικά στοιχεία για τη παραγωγή 100 κιλών ξηρού σπόρου φαίνονται στο παρακάτω πίνακα:

Τα κύρια στάδια ανάπτυξης και ανάγκης του σκληρού σιταριού σε Άζωτο είναι στη πρώτη ανάπτυξη που το επιτυγχάνουμε με τη βασική μας λίπανση, στο αδέλφωμα και μέχρι το ξεστάχιασμα (αν έχουμε επάρκεια νερού) με την επιφανειακή λίπανση.

Τα ποσοστά αζώτου αναλογικά με το χρόνο εφαρμογής τους φαίνονται στο παρακάτω πίνακα.

Το σιτάρι υψηλής ποιότητας (ποσότητα πρωτεΐνης >13 %,υαλώδη >90%-, πολύ μικρό ποσοστό από μαύρα στίγματα <3% και έντονο κίτρινο χρώμα (5)) απολαμβάνει κατά κανόνα υψηλότερη τιμή. Επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι η περιεκτικότατα του σιταριού σε πρωτεΐνη εξαρτάται από την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και αυξάνεται σημαντικά όταν ακολουθείται πρόγραμμα ορθολογικής λίπανσης.

Ιωάννης Διβανές
Γεωπόνος MSc
i-CON.SHARE

Βιβλιογραφία
http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
http://www.minagric.gr
http://wheatscience.ca.uky.edu/files/august_2019_-_wheat_newsletter.pdf

Παπακώστα–Τασοπούλου Δ. 2008. Σιτηρά: Χειμερινά-Εαρινά. Εκδόσεις Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη, 1-415Μπαξεβάνος Δ. 2011. Συνθήκες για την παραγωγή σκληρού σιταριού υψηλής ποιότητας Ινστιτούτο Σιτηρών. ΕΘΙΑΓΕ 43, 17-19
Grundas, S.T. 2003. Wheat: The crop. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition (Second Edition), Editor-in-Chief: B. Caballero, Eds: L. Trugo and P.M. Finglas, pp. 6130–6137
ΥΠΑΑΤ. 2014. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Grains Research and Development Corporation, 2016. Wheat, Grownotes, Chapter 5 Nutrition and fertilizer, 117-154Wheat Grain and Stover Nutrient Removal Charts 2011. Ag PhD http://www.agphd.com/resources/nutrient-removal-charts/wheat-grain-and-stover-nutrient-removal-charts/

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα