Agravia

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1993. Επιδιώκει να εστιάσει την προσοχή στην παγκόσμια κρίση του νερού. Στις 22 Μαρτίου, άνθρωποι και οργανώσεις γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναλαμβάνοντας δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του νερού. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αναδεικνύει μια συγκεκριμένη πτυχή του νερού. Φέτος το θέμα της ημέρας θα είναι «Υπόγεια ύδατα: κάνοντας το αόρατο ορατό»

Τα υπόγεια ύδατα υπερχρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές, όπου αντλείται περισσότερο νερό από τους υδροφόρους ορίζοντες από ό,τι επαναφορτίζεται από τη βροχή και το χιόνι.

Η ρύπανση των υπόγειων υδάτων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες ή και αιώνες για να ανακάμψει

Σε ορισμένα μέρη, δεν γνωρίζουμε πόσα υπόγεια νερά βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αποτύχουμε να αξιοποιήσουμε έναν δυνητικά ζωτικής σημασίας υδάτινο πόρο.

Η εξερεύνηση, η προστασία και η βιώσιμη χρήση των υπόγειων υδάτων θα είναι κεντρικής σημασίας για την επιβίωση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την κάλυψη των αναγκών ενός αυξανόμενου πληθυσμού.

Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος που παρέχει σχεδόν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού παγκοσμίως. Περίπου το 40% του νερού για την αρδευόμενη γεωργία και περίπου το 1/3 του νερού που απαιτείται για τη βιομηχανία. Συντηρεί τα οικοσυστήματα, διατηρεί τη βασική ροή των ποταμών και αποτρέπει την καθίζηση της γης και τη διείσδυση του θαλασσινού νερού. Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και συχνά αποτελούν λύση για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Παρά αυτά τα εντυπωσιακά γεγονότα και αριθμούς, τα αόρατα υπόγεια ύδατα δεν φαίνονται και δεν το μυαλό για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένης της πληθυσμιακής και οικονομικής ανάπτυξης) και η μεταβλητότητα του κλίματος αυξάνουν ραγδαία την πίεση στους υπόγειους υδάτινους πόρους: σοβαρά προβλήματα εξάντλησης και ρύπανσης αναφέρονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια Παγκόσμια Ημέρα Νερού για τα υπόγεια ύδατα θα έδινε στο προσκήνιο αυτόν τον αόρατο πόρο, θα ενίσχυε την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και ως εκ τούτου θα αυξήσει την επίγνωση της σημασίας της φροντίδας των υπόγειων υδάτων μας.

Λέξεις-Κλειδιά:

Παρόμοια άρθρα